10 zajímavostí o Pýše a předsudku

1. Stejně jako její postavy, i Jane Austenová byla odmítnuta kvůli chudobě své rodiny

Paní Bennetová má pět dcer a jejím životním posláním je všechny co nejlépe provdat a zachránit rodinu před krachem, který by nutně následoval po smrti pana Benneta. Podobný tlak musela cítit i Austenová. Ve svých 20 letech se seznámila s mladým mužem jménem Tom Lefroy a stejně jako v jejím románu s ním flirtovala na plese. „Je gentleman, dobře vypadá, je to opravdu milý muž, tím si můžeš být jistá,“ napsala Jane své sestře Cassandře. Ovšem společenský status Austenových nestačil a Tomova rodina mladému páru nepřála. Lefroy se brzy poté zasnoubil s dívkou, která disponovala mnohem větším bohatstvím. I přesto, že Austenová věřila na lásku, která překoná všechny rozdíly, v Anglii na konci 18. století byl sňatek z lásky jen bláznivou pohádkou a prim hrály peníze.

2. Pan Darcy je opravdu velice bohatý

Postavy v Pýše a předsudku několikrát probírají Darcyho příjem 10 000 liber ročně. Jak moc to ale doopravdy je? V roce 2013 vypočítal The Telegraph částku, kterou by pan Darcy dostával v případě, že by žil v moderní době. Přišel by si asi na 12 milionů liber za rok. A to je jen profit navíc k mnohem cennějšímu panství a dalšímu majetku. Není divu, že se o tom zmiňuje i pan Bennet „Je bohatý, to je pravda, a koupí ti víc skvělých toalet a skvělých kočárů než Bingley Jane.“ Vzít si Darcyho by dnes znamenalo vzít si nějakého bohatého magnáta.

3. Lydia s Wickhamem utíká do Gretna Green, Las Vegas tehdejší doby

Bennetovi čelí obrovskému skandálu, když jedna z dcer, Lydia, uteče s nechvalně proslulým vojákem Georgem Wickhamem do Skotska. „Jedeme do Gretna Green“ píše Lydia ve vzkazu, který po sobě zanechává, „a jestli neuhádneš s kým, budu tě muset považovat za husičku.“ Podle anglického zákona lorda Hardwicka z roku 1753 museli být budoucí ženich i nevěsta ve věku nejméně 21 let a rodiče obou museli se sňatkem souhlasit (navíc ještě bylo nezbytné provedení tzv. ohlášek, kdy kněz v místě bydliště po celé tři týdny před datem svatby veřejně oznamoval ve farním kostele budoucí obřad). Uplatňoval se však pouze na anglické půdě a na Skotsko se nevztahoval – tam naopak brali věk snoubenců benevolentně a ani souhlas rodičů nebyl nezbytný. Snoubence navíc mohl (se dvěma svědky, většinou náhodně sebranými na ulici) oddat kterýkoliv důvěryhodný Skot, třeba i kovář.

4. I Jane Austenová si byla velice blízká se svou sestrou

Výrazným motivem Pýchy a předsudku je přátelství sester Elizabeth a Jane. Stejně tak autorka si byla velmi blízká se svojí sestrou Cassandrou. Když nebyly spolu, psaly si každý den dopisy a dokonce dobrovolně sdílely pokoj, i když mohly spát odděleně. A byla to právě Cassandra, která namalovala jediný doložený portrét Jane Austenové (dnes vystavený v Národní galerii v Londýně). Není tedy divu, že se sesterská láska objevovala v tolika jejích románech.

5. Nakladatel původně Pýchu a předsudek odmítl, aniž by si knihu přečetl

Austenové bylo 21 let, když dopsala knihu, která se původně jmenovala První dojmy. V roce 1797 se rukopis dostal k nakladateli Thomasovi Cadellovi s dotazem, kolik by stálo vydání této knihy a kolik by Cadell zaplatil za práva. Cadell se ozval velice brzy. „Obratem odmítnuto“ naškrábal nezdvořile do dopisu. Román tak čekal na další příležitost dlouhých 14 let, kdy se mu dostalo pozornosti po úspěchu Rozumu a citu. Austenová rukopis upravila a kniha vyšla v roce 1813. Autorce v té době bylo 37 let.

6. Název byl převzat z románu Fanny Burneyové

Austenová se pravděpodobně při výběru názvu pro Pýchu a předsudek inspirovala románem Cecilia od Fanny Burneyové, ve kterém se objevuje tato fráze hned několikrát a dokonce i velkými písmeny. „Celá tahle nešťastná záležitost,“ řekl Dr. Lyster, „je důsledkem PÝCHY a PŘEDSUDKU… A jestli PÝŠE  a PŘEDSUDKU vděčíte za své trápení, jak krásná je harmonie dobra a zla, neboť PÝŠE a PŘEDSUDKU také vděčíte za jeho konec.“

7. Pýcha a předsudek vyšla anonymně

Austenová se nikdy nepřiznala k autorství svých knih. Na obálce vždy stálo pouhé „By a Lady“. Titulka Pýchy a předsudku hlásala „od autorky Rozumu a citu“. Až po její smrti se Janin bratr rozhodl světu odhalit její totožnost.

8. Austenová se obávala, že je její kniha příliš frivolní

Neboť se Pýcha a předsudek s humorem zaměřuje zejména na snahu mladých dívek dobře se provdat, byla často škatulkována jako odpočinková četba pro ženy, což někteří čtenáři pokládali za znevážení díla. I sama autorka si však dělala starosti s tím, zda není její text a téma příliš lehké. Nakonec byla však Austenová s románem spokojená, zejména s postavou Elizabeth. V jednom dopise napsala: „Musím se přiznat, že ji považuji za jednu z nejvíce okouzlujících hrdinek, která se kdy v literatuře objevila.“

9. Práva ke knize autorka prodala za 110 liber, ačkoliv původně žádala 150

Austenová prodala práva na vydání Pýchy a předsudku za 110 liber, ačkoliv v dopise zaslaným s rukopisem požadovala 150. Rozhodla se pro jednorázovou platbu a vzdala se odměn z prodeje knihy, aby se vyhnula riziku z neúspěchu. Škoda, že to riziko nepodstoupila, kniha se totiž stala bestsellerem a třetího dotisku se dočkala už v roce 1817. A dotiskuje se do dneška.

10. Pýcha a předsudek se dočkala více než stovky adaptací

Adaptací Pýchy a předsudku je stále víc a víc, některé z nich jsou i docela bizarní. Vzniklo minimálně 11 filmových a televizních verzí knihy (jednou z nejvýraznějších je minisérie z roku 1995 s Colinem Firthem v hlavní roli). Mezi volněji inspirované adaptace patří slavné Deníky Bridget Jonesové, bollywoodský film Moje velká indická svatba, mysteriózní román a adaptace Smrt přichází do Pemberley, webseriál The Lizzie Bennet Diaries nebo Pýcha, předsudek a zombie.

Zdroje: Lideazeme.cz, Mentalfloss.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *