10 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbilo Dítě číslo 44

Připněte si na svůj Pinterest obrázek s přehledem všech knih:

Píše se rok 1953 a příslušník státní bezpečnosti Lev Děmidov stoupá po kariérním žebříčku „socialistického ráje, kde zločin neexistuje“. Když však začnou na povrch probublávat doklady o vraždě malého chlapce, začnou ve Lvovi hlodat pochybnosti. A ty v Sovětském svazu nemají místo. Brzy poté se s manželkou Raisou ocitnou ve vyhnanství na Urale, kde vražedná šňůra nabude strašlivých rozměrů. A nic není tak, jak se na první pohled zdá.

Dítě číslo 44 vstupuje nyní i jako hollywoodský trhák na stříbrné plátno. Pokud se vám však knižní předloha zadřela pod kůži, zkraťte si čekání na film některou z našich inspirací.

1. Sam Eastland: Rudá Sibiř

Rudá Sibiř – Kniha sleduje kroky ostříleného inspektora Pekkaly, který stejně jako Lev Děmidov podléhá nemilosrdné stalinské doktríně. I přes běsnění války v Polsku je Stalin stále posedlý hledáním zlata posledního ruského cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Jeden z informátorů ho dovede na stopu muže, který měl za úkol carské zlato ukrýt. Tenhle pro Stalina tolik důležitý muž je ale v gulagu náhle zavražděn. Stalin proto povolá právě inspektora Pekkalu, známého jako Smaragdové oko. Ten se teď musí na Stalinův příkaz vrátit do jednoho z nejtvrdších gulagů, kde byl sám mnoho let vězněn. Vydává se za vězně a snaží se vypátrat vraha. Unikne Pekkala nástrahám přítomnosti a stínům minulosti?

2. Philip Kerr: Muž bez dechu

Muž bez dechu – Zuří válka, uběhl měsíc od německého debaklu u Stalingradu, Rudá armáda táhne na západ. Do policejního ústředí v Berlíně dolehne zpráva, že u ruského Smolensku byly nalezeny ostatky svázaných a zastřelených polských důstojníků. Vina má padnout na Němce, ale to nesmí Bernie Günther a jeho parťáci dopustit. Jak ale dokázat, že tu vraždili Rusové? Je třeba vydat se na dlouhou cestu na východ…

3. Olen Steinhauer: Nejbližší východ

Nejbližší východ – Milo Weaver, hrdina románu Turista, po propuštění z vězení přikývl na nabídku od šéfů tajného Odboru turistiky, vykonávajícího pro CIA černou práci, a chce se vrátit zpět do terénu. Je mu jasné, že plány na uhlazení vztahů s manželkou a vidina klidného rodinného života vezmou nejspíš zasvé, přesto vyráží splnit úkoly, které mají potvrdit jeho loajalitu a schopnosti.

4. Deon Meyer: Ďáblova hora

Ďáblova hora – Bývalý voják Thobela přijde o syna. Protože soudy jsou na vrahy krátké, vezme spravedlnost do svých rukou a stává se z něj zabiják. Prostitutka Christine prchá před pronásledovateli a vypráví svůj životní příběh knězi. Jak moc je ve své zpovědi upřímná? Vyšetřovatel Benny Grissel si příliš pozdě uvědomí, že z něj alkohol udělal trosku a že případ, který mu byl přidělen, je jeho poslední šance, jak si udržet práci a získat zpátky rodinu. Detektivní thriller se dotýká kruté reality současného světa. Meyer není zbytečně brutální, přesto je jeho příběh naléhavý a mrazivý. Jeho osamělý mstitel si získává veškeré sympatie a stává se novodobým hrdinou.

5. Ed McBain: Deset plus jeden

Deset plus jeden – Steve Carella a jeho spolupracovníci z 87. revíru řeší případ osmi postupně stejně provedených vražd a dvou zabití, přičemž dosti pozdě zjišťují, že všichni až dosud zavraždění účinkovali před lety, v době, kdy se USA chystaly ke vstupu do druhé světové války, na univerzitním ochotnickém představení a že vrahem by mohl být někdejší válečný odstřelovač. Napínavý, přesvědčivě motivovaný příběh přináší i tentokrát překvapivé rozřešení.

6. Lee Child: Pomsta

Pomsta – Jack Reacher stále sám a sám… Z kdysi obávaného vojenského policisty se stal tulák bez domova a bez adresy. Armáda si ho však přesto najde. Potřebuje ho, protože kdosi vystřelil z neuvěřitelně velké vzdálenosti na francouzského prezidenta. To by dokázal pouze jediný člověk. A Reacher je jediný člověk, který by ho dokázal najít. Lee Child ve své další napínavé knize z návykové řady o Jacku Reacherovi posílá svého hrdinu přes Atlantický oceán do Paříže – a pak dál do Londýna. Musí najít zabijáka, který prahne po pomstě. Ještě nikdy nebylo tolik ve hře…

7. C. S. Jansom: Nadvláda

Nadvláda – Co kdyby se v roce 1940 nestal britským premiérem Winston Churchill, ale lord Halifax? Británie by rychle uzavřela mír s Hitlerem, odpovídá C. J. Sansom, a v roce 1952 by byla dávno v úplném područí Německa. A právě v roce 1952 začíná román Nadvláda. Hlavní hrdina románu, vládní úředník David Fitzgerald, pečlivě zatajuje svůj židovský původ, protože britští Židé čelí stále větším omezením. V pozadí se skrývá Winston Churchill, který je vůdcem odboje. A v Birminghamu je v blázinci uvězněn vědec Frank Muncaster a s ním i jeho tajemství, které by mohlo navždy změnit rovnováhu světových sil.

8. Philip Kerr: Praha osudová

Praha osudová – I za druhé světové války se vraždilo jinak než masově na frontě. Bernhard Günther je v tomto svém detektivním případu samotným Reinhardem Heydrichem poslán do okupovaného Československa. O víkendu stráveném v zabraném zámečku v Panenských Břežanech, kde se sešly nacistické špičky, je za dveřmi zamčeného pokoje nalezena mrtvola a Bernie musí prokázat, že jeho pověst prvotřídního detektiva se zakládá na pravdě. Jinak by si ho nechvalně proslulý protektor podal…

9. Robert Harris: Otčina

Otčina – Napínavý román, známý také díky stejnojmenné filmové adaptaci, se odehrává v imaginárním historickém panoramatu, ve kterém je Německo vítězem druhé světové války a chystá se na oslavu 75. narozenin Adolfa Hitlera. Berlín na jaře 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu žijí už léta sami a kteří s cigaretou v koutku úst cedí kousavé průpovídky. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu Vůdcových pětasedmdesátin.

10. Tom Rob Smith: Agent 6

Agent 6 – Pokud se se Lvem Děmidovem po Dítěti číslo 44 přece jen nechcete rozloučit, sáhněte po pokračování jeho příběhu v Agentovi 6. Zde už Lev není členem moskevské tajné policie. Poté, co byly jeho žena Raisa a dcery Zoja a Jelena zařazeny do delegace nazvané Mezinárodní mírové turné studentstva a vyslány do Spojených států, však znejistí. A právem: bez možnosti jakkoli zasáhnout sleduje, jak politická mašinerie šedesátých let nemilosrdně zničí jeho rodinu. Lev však není z těch, kdo se s tím smíří. Na vlastní pěst se vydává po stopách člověka, který ví, co se v New Yorku té tragické noci odehrálo. Člověka označovaného jako Agent 6.

Autorka: Petra Štěpánková

Četli jste již některý z vybraných titulů? A které další byste sami doporučili? Napište nám do komentářů.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *