10 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbil román Muž z vysokého zámku

Druhá světová válka je u konce. Spojené Státy byly poraženy. Japonsko a Německo se pyšní vítězstvím. Rok 1962 proto vypadá úplně jinak, než jak ho známe. Kdesi na americkém venkově v nedobytné pevnosti nazvané „vysoký zámek“ ale žije spisovatel, který přemýšlí nad jedinou věcí – jaké by to bylo, kdyby vyhráli Američané? Jeho příběhy brzy začnou kolovat po Spojených státech. Němci zuří a Japonci jsou pobaveni. Muž z vyského zámku je jedním z nejlepších románů Philipa K. Dicka a klasikou alternativní historie – žánru, který je jedním z klasických témat science fiction. Vycházející z předpokladu, že se určitá historická událost stala jinak než ve skutečnosti. Do alternativní historie lze řadit i knihy založené na fiktivním vynálezu, objeveném nejčastěji místo jiného vynálezu. A takových knih u nás vyšlo víc, než si myslíte.

1. Robert Harris: Otčina

Otčina – Berlín, jaro 1964. Xavier March je detektiv, jakých už jsme poznali desítky, jeden z těch, kteří to přehánějí s pitím i s prací, kteří špatně spí a po rozvodu už žijí léta sami a kteří s cigaretou v koutku úst cedí kousavé průpovídky. Jeden podstatný rozdíl by tu ale byl: March se pyšní titulem Sturmbannführera SS, nacistické Německo ovládá celou Evropu a tajemství, kterému je vyšetřovatel na stopě, by mohlo ošklivě zkalit oslavu Vůdcových pětasedmdesátin.

2. C. J. Sansom: Nadvláda

Nadvláda – Co kdyby se v roce 1940 nestal britským premiérem Winston Churchill, ale lord Halifax? Británie by rychle uzavřela mír s Hitlerem, odpovídá C. J. Sansom, a v roce 1952 by byla dávno v úplném područí Německa. A právě v roce 1952 začíná román Nadvláda. Hlavní hrdina románu, vládní úředník David Fitzgerald, pečlivě zatajuje svůj židovský původ, protože britští Židé čelí stále větším omezením. V pozadí se skrývá Winston Churchill, který je vůdcem odboje. A v Birminghamu je v blázinci uvězněn vědec Frank Muncaster a s ním i jeho tajemství, které by mohlo navždy změnit rovnováhu světových sil.

3. Guy Seville: Plán Madagaskar

Plán Madagaskar – Jedinečný thriller ze žánru alternativní historie vycházející ze skutečných plánů hitlerovského Německa před holocaustem a zároveň epický příběh o lásce, odplatě a přežití. Píše se rok 1953. Nacistické Německo ovládá většinu Evropy i značnou část afrického kontinentu. Britské impérium skomírá. Hlavním pilířem „konečného řešení židovské otázky“ se stal ostrov Madagaskar, kam byli na základě Hitlerova rozkazu přemístěni všichni evropští Židé. A právě v obrovském tropickém ghettu ovládaném brutálním terorem jednotek SS se rozhoduje o budoucím uspořádání nejen černého kontinentu. Plány Velké Británie na zatažení USA do války, vývoj nové ničivé zbraně v tajné základně na Madagaskaru a hledání milované manželky – to vše spojí osudy tří mužů, kteří budou mít osud Evropy a celého světa ve svých rukou. První a zároveň rozhodující bitva nové války právě začíná…

4. Michael Chabon: Židovský policejní klub

Židovský policejní klub – Román se odehrává v alternativní přítomnosti v aljašském městě Sitka. Tam byla před druhou světovou válkou umístěna velká část východoevropských Židů, kteří tak unikli holocaustu. Sitka byla vyhlášena federálním distriktem USA se zvláštním režimem židovské samosprávy, jež má však záhy skončit, a území se vrátí do rukou Spojených států. To v obyvatelích města, které už tři generace žije vlastním životem, svázaným specifickými náboženskými pravidly, vyvolává pochopitelnou nejistotu.

5. Mark Hodder: Výprava do Měsíčních hor

Výprava do Měsíčních hor – Píše se rok 1863. Jenže je to jiný rok 1863, než jaký by měl být. Čas prudce změnil směr a lidé činí kroky, které povedou k ničivé světové válce. Ministerský předseda lord Palmerston věří, že zmocní-li se třech Očí nágy, dokáže události pozměnit a válce se vyhnout. Dva z drahokamů už má, potřebuje však, aby sir Richard Francis Burton získal ten třetí. Králův agent má tedy možnost vrátit se do Měsíčních hor a znovu se pokusit lokalizovat zdroj Nilu. V cestě mu ale stojí konkurenční expedice a hrozí konfrontace, která by mohla podnítit samotnou válku…

6. Ian Tregillis: Hořká setba

Hořká setba – Píše se rok 1939. Na straně nacistů se k boji chystají nadlidé, na straně Britů démoni. Co čeká obyčejného člověka, který se mezi ně připlete? Britského tajného agenta Rayboulda Marshe pronásleduje vzpomínka na Němku, kterou těsně před koncem španělské občanské války letmo zahlédl v barcelonském přístavu. Mrkala na něho jako stará známá. A do otvorů v lebce jí vedly drátyStephen King: Dalas 63 (Skladem poslední kusy)

7. Stephen King: Dallas 63

Dalas 63 – Kdybyste měli možnost přepsat dějiny, udělali byste to? Dne 22.listopadu 1963 otřásly americkým Dallasem tři výstřely. Prezident Kennedy zemřel a svět se změnil. Stephen King zve čtenáře na cestu časem do 50. let minulého století až ke dni, kdy bude JFK zastřelen, ledaže… Jake Epping, učitel angličtiny, se vydává na šílenou misi, při níž má Kennedyho vraždě zabránit. Začíná vést nový život pod jménem George Amberson v novém světě, kde žije Elvis, neklidný samotář Lee Harvey Oswald a krásná středoškolská knihovnice Sadie Dunhillová.

8. Jan Kotouč: Nad českými zeměmi slunce nezapadá

Nad českými zeměmi slunce nezapadá – V polovině 19. století postihla svět katastrofa. Celé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině dvacátého století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. Kdo vládne mořím, vládne světu. Ale Češi nejsou jediný národ, který touží vládnout oceánům, jedním z největších hráčů na světovém poli je carské Rusko, které si brousí zuby i na česko-slovenské území. Carovo námořnictvo má drtivou materiální převahu. Aby Češi mohli vyrovnat síly, musí vsadit na novou, nevyzkoušenou zbraň. Námořní letectvo.

9. Simon Mawer: Evangelium podle Jidáše

Evangelium podle Jidáše – Mezi starověkými papyry od Mrtvého moře je nalezen pozoruhodný svitek. Pochází z prvního století našeho letopočtu a vše nasvědčuje tomu, že obsahuje pravdivé vylíčení Ježíšova života, jak ho zachytil Jehuda iš Karijot – Jidáš Iškatriotský. Pokud by se prokázala pravost svitku, stal by se z něj jeden z nejvýbušnějších psaných dokumentů v historii lidstva, který by zásadním způsobem otřásl základními tisíciletými dogmaty katolické církve.

10. Lavie Tidhar: Muž leží a sní

Muž leží a sní – Druhá polovina 30. let 20. století. Evropa je v krizi a Velká Británie se potýká s přílivem uprchlíků. V Německu totiž došlo k Pádu, moci se chopili komunisté, a tak boháči i fašisté, nechtějí-li skončit v trestaneckém táboře, musí utéct za hranice. Většinou se rychle vzpamatují a dál se věnují tomu, na co mají talent, třeba obchodu nebo organizovanému zločinu, ale jistý pan Wolf je muž s ideály, hnusí se mu všeobecný morální úpadek, a zatímco živoří v zaměstnání soukromého detektiva, sní o tom, že už brzy vydá další část svého životního díla, knihy nazvané Můj boj. Pravda, mezitím si ještě bude muset vytrpět něco sexuálního ponížení v rukou zdegenerovaných prostitutek či špinavé Židovky a párkrát dostane pořádnou nakládačku, ale to muže jeho formátu nezlomí. Zatím v jiném čase a na jiném místě leží muž a sní…

Autorka: Lucie Želenská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *