Vyhrajte lístky na Zahradnictví

„Je to nejosobnější věc, jakou jsem kdy napsal. Vycházel jsem ze vzpomínek svých rodičů na moje prarodiče,“ říká scenárista a autor literární předlohy Zahradnictví, Petr Jarchovský.

Jeho rodinnou ságu můžeme vnímat jako pravdivý příběh konkrétních lidí v převratné historické době mezi lety 1939 a 1959. Tvoří ji tři samostatné, nicméně propojené příběhy: Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník. 

Autor se v Zahradnictví vrací k postavám z hitu Pelíšky. Mezi aktéry snadno poznáme odbojáře Jindřicha z kultovního filmu, tentokrát jsou však více v popředí ženy: například autorovu matku sledujeme od jejího narození a válečného dětství až po dospělost, kdy se v padesátých letech v Nápadníkovi stává hlavní hrdinkou. 

Strhující příběhy plné nečekaných zvratů se odehrávají z velké části v rodinném zahradnictví v Jaroměři a v rovněž rodinném kadeřnickém salonu v Praze. Vzdor svízelné době a krutým osudům protagonistů nechybí osvědčený autorův humor a zejména situační komika.

A zatímco v knize se s celým příběhem seznámíme naráz, na filmové zpracování se můžeme těšit hned třikrát – každá část totiž dostane svůj vlastní celovečerní film. 

První díl, Rodinný přítel, je melodrama odehrávající se ve 40. letech za německé okupace. Tři mladé ženy a dvě děti čekají na návrat svých vězněných mužů a otců. Válkou vynucenému rodinnému společenství obětavě pomáhá rodinný přítel a lékař Jiří. Film je příběhem lásky, která nesměla být naplněna, vypráví o věrnosti, touze, vině a lásce, o odchodech a návratech, o rodině, rodičích a dětech. Jde o rodinný portrét viděný pohledem žen, které osud svedl dohromady.

Film jde do kin 27. 4. Zahrajte si s námi o lístky na předpremiéru.

Soutěž (ukončena)

Chcete na předpremiéru Zahradnictví: Rodinný přítel zajít s námi? Zkuste štěstí a vyhrajte lístky do kina.

V Praze promítáme 26. 4. od 17:30 v kině Atlas, ve Zlíně tentýž den v Golden Apple Cinema v 18:30. Každý výherce získá dva vstupy. Soutěž končí 23. 4. 2017. Úplná pravidla soutěže naleznete zde.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *