Pojďte s námi na předpremiéru filmu Temné kouty

Že je dílo úspěšné autorky Gillian Flynnové skvělou potravou pro filmaře, jsme zaznamenali již v loňském roce, kdy na stříbrné plátno vtrhla filmová adaptace její knihy Zmizelá. Snímek byl ověnčen nominacemi na Zlaté Glóby a Oscara a autorčina tvorba zaznamenala boom i na českém trhu.

S nemalými očekáváními nyní míří do kin adaptace jejího dalšího románu Temné kouty, který je čistokrevným psychothrillerem. Však sám král literárního děsu Stephen King se nechal slyšet, že mu knižní předloha uhranula: „Posledních třicet stran jsem se příšerně bál, ale stejně jsem nedokázal přestat číst. A pak, když jsem zhasnul, ten příběh mi zůstal v hlavě, kroutil se tam a syčel jako had v jeskyni.“ Odborný časopis Publishers Weekly navíc Temné kouty vyhlásil nejlepší knihou roku 2009.

Sedmiletá Libby Day (Charlize Theron) jako jediná přežila brutální masakr své rodiny. Matka a sestry byly zavražděny během rituálního satanského obřadu přímo před jejíma očima. Za strašlivý zločin byl na základě Libbyina svědectví odsouzen na doživotí její bratr Ben. O 30 let později se na Libby obrátí tajný spolek s názvem Kill Club, který prošetřuje známé zločiny. Nutí ji přezkoumat události oné noci a znovu otevřít kapitolu života, ke které se již nikdy nechtěla vracet. Na povrch vyplouvají skutečnosti, které vnášejí trhliny do jejího tehdejšího svědectví. Libby začíná pochybovat o pravdivosti věcí, které jako dítě viděla. Znovu otevírá hluboko pohřbené vzpomínky na tragickou minulost.

Snímek zachycuje okleštěnou atmosféru 80. let, kdy ve Spojených státech řádila vlna hysterie označovaná jako „satanská panika“. Novodobí lovci čarodějnic tehdy viděli zvrhlé satanské praktiky na každém rohu a obvinění byla na běžném pořádku. Flynnová zdatně operuje s tímto ovzduším nejistoty a podezření, v němž jako dítě vyrůstala, a vytváří v knize spletité předivo událostí, které čtenář postupně rozmotává.

Na rozdíl od Zmizelé se Gillian Flynnová tentokrát nepodílela na scénáři snímku. Toho se spolu s režií ujal neokoukaný francouzský filmař Gilles Paquet-Brenner (Klíč k minulosti), jemuž se do hlavních rolí podařilo obsadit plejádu ostřílených herců. Ústřední role Libby se zhostí oscarová Charlize Theron (Zrůda, Její případ), vydařený ansámbl doplňují například Chloë Grace Moretz (Zůstaň se mnou, Equalizer) či Nicholas Hoult (X-Men, Jack a obři).

Soutěž (ukončena)

Úplná pravidla soutěže

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *