b7b2d8ce

Tony Parsons: Nikdy se nenudím

Na adresu Maxe Wolfa, hlavní postavy své detektivní série, říká: „Chtěl jsem stvořit jednoho z těch mystických charakterů, jako jsou Sherlock Holmes, Philip Marlowe nebo Harry Hole.“

V polovině března se můžeme těšit na jeho nový Spolek katů, který se stejně jako předchozí dvě Parsonsovy knihy odehrává v Londýně. „Když jsem vytvářel svět Maxe Wolfa, věděl jsem, že jedna z věcí, kterou chci udělat, je dát mému (i jeho) krimi příběhu pocit evokující místo – jako je třeba Los Angeles v příbězích Raymonda Chandlera a Jamese Ellroye, Edinburgh u Iana Rankina nebo Brighton u Petera Jamese. Mým místem je Londýn. Současný Londýn je i městem plným duchů, zatížený minulostí. Londýn je městem Jacka Rozparovače, Krayových dvojčat a Černého muzea (The Black Museum – Scotland Yard’s Crime Museum, veřejnosti nepřístupné), v jehož místnosti číslo 101 jsou uchovávány relikty hrůzných zločinů za posledních 150 let.“

1. První věc, která mě dnes ráno po probuzení napadla:

„Musím vyvenčit svého psa Stana.“ Byla to příjemná myšlenka. Mé dny začínají buď procházkou se psem, nebo odvozem dcery do školy. Víc mě baví to první – dopravní zácpy v Londýně jsou nesnesitelné!

2. Rád snídám:

Tři cereální tyčinky s vlákninou značky Weetabix, k nim dva na kolečka nakrájené banány a mandlové mléko. Černý čaj a sklenici pomerančového džusu.

3. Nejím:

Červené maso.

4. Nejtěžší na psaní knížek je:

Asi skutečnost, že po dopsání jedné přijde druhá. Je to jako zdolávání velehor. Vždy je nějaké znovu. I když jich napíšete hodně, vždycky je potřeba se před začátkem další zhluboka nadechnout, protože tušíte, co vás čeká – rok plný těžké práce, frustrace a pochybností o sobě samém.

5. Nejhezčí na psaní knih je:

Můžete vytvářet a objevovat světy, které jsou jenom ve vaší hlavě, a co víc – prostřednictvím knih je sdílet se čtenáři, nechat je uvěřit v ně.

6. Nejlepší rada, kterou jsem kdy dostal:

Buď uměřený. Ve všem. Je od táty…

7. Věřím v:

Laskavost. V dobrotu psů. Ve svoji vlast.

8. V Londýně nejvíce miluji:

Určitě Hampstead Heath – je to nádherný a obří divoký les uprostřed města. Dá se v něm dokonce docela dobře zabloudit, i když tam třeba už pár let pravidelně chodíte na procházky. Jestli máte rádi přírodu a budete v Londýně, určitě tam zajděte, je krásný v každém ročním období.

9. Nudí mě:

Nikdy se nenudím! Na to je mi život příliš vzácný a krátký. Vždycky si můžete otevřít knížku, sáhnout po kytaře nebo zápisníku… Nebo vypadnout z bytu a pozorovat mraky plující po obloze. Nudit se mi připadá jako nehorázné rouhání.

10. Mé skvělé vlastnosti jsou:

Umím vzít za práci, pečuji o své milé blízké a rád a často se směju.

11. Mé hrozné vlastnosti jsou:

Snadno vzplanu a jsem výbušný. A taky dost náladový. Příliš k sobě kritický – velmi často bývám nespokojený i s věcmi, které ostatní považují za dobré.

Celý rozhovor vyšel v magazínu Page, březen 2019

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *