Stina Jackson rozhovor

Stina Jackson: Severští autoři rádi zkoumají odvrácenou stranu společnosti

Švédská autorka Stina Jackson napsala detektivku, která vlastně tak trochu není detektivka. Navíc děj umístila na skutečnou silnici mezi Švédskem a Norskem, kam si po přečtení možná budete chtít zajet na výlet. Nám se autorku podařilo ulovit k malému rozhovoru.

Stříbrná cesta je váš knižní debut. Co jste dělala předtím? Psala jste ve volném čase, nebo jak kniha vlastně vznikla?
Co si pamatuju, tak jsem vždycky psala, ale nikdy mě nenapadlo, že bych se tím mohla uživit. Vystudovala jsem historii a pak jsem dělala všelicos a po večerech jsem psala Stříbrnou cestu. Psala jsem ji jako takovou poctu mému rodnému severu Švédska, ale zároveň mě inspirovala kanadská Dálnice slz, kde během let zmizela už celá řada žen. Chtěla jsem prozkoumat, jaký to asi mělo vliv na jejich rodiny.

Pocházíte ze Švédska, kde je obrovská konkurence thrillerů. Čím myslíte, že vaše kniha zaujala čtenáře?
Podle mě to je tím, že jsem neměla v plánu napsat thriller! Stříbrná cesta je temný příběh otcova smutku a vzhledem k tomu, že tam není detektiv ani postava tradičního vyšetřovatele, to je dost netypický thriller.

To podle vás stojí za úspěchem Stříbrné cesty?
Ano. Spolu s tím, že se román zabývá tématy jako láska, ztráta, rodina. Myslím, že se s tím dokáže ztotožnit mnoho lidí bez ohledu na společenské postavení.

Proč skandinávští autoři tak rádi píšou temné, brutální příběhy o vraždách a násilí? Kdybych soudil jenom podle knih, tak bych se ty země bál navštívit!
Skandinávci se mají dobře, jsou šťastni a spokojeni. Je to velice bezpečná a krásná část světa, a proto se naši autoři nebojí prozkoumávat tuhle odvrácenou tvář společnosti. Protože je na hony vzdálená jejich každodenní realitě.

Čtete ve svém volném čase thrillery?
Vlastně už tolik ne. Snažím se hledat inspiraci hlavně mimo žánr, a tak poslední dobou čtu hodně poezie i různých experimentálních románů.

Chystá se na motivy Stříbrné cesty seriál nebo film?
Doufám, ale zatím nemůžu prozradit víc.

Máte rozepsaný už další román?
Ano, jsem v poslední fázi úprav mé druhé knihy. Je to temný, atmosférický příběh o rodinných vazbách, osudu a o touze vymanit se z prostředí, do kterého se člověk narodil.

Co by měli čeští čtenáři vědět, než se pustí do Stříbrné cesty?
Měli by vědět, že Stříbrná cesta je skutečná silnice, která vede od švédského pobřeží až přes norskou hranici. Protíná nádhernou krajinu, která mě vždycky inspiruje. Kdykoliv tam jsem, tak dostanu chuť něco napsat. Pokud hledáte inspiraci na výlet, tohle vám rozhodně doporučuju!

A poslední otázka: jaké máte letos plány na Vánoce?
Vzhledem k tomu, že jsem v posledním roce hodně cestovala, se opravdu těším na tiché a klidné Vánoce strávené s manželem a naším psem a kočkou. Budeme prostě jenom vařit a jíst spoustu dobrého jídla, poslouchat skvělou hudbu a pokusíme se uvolnit. Doufám, že bude sněžit!

Radek Blažek

 


Mohlo by Vás zajímat