bcd654ea

První lásky, první zklamání, první přátelství nebo první zlomená srdce. O tom chci psát!

Jak jste si užila cestu do Prahy? Navštívila jste ji už někdy?

Přiletěla jsem z Londýna, takže cesta nebyla až tak vyčerpávající. Prahu jsem nikdy předtím nenavštívila, ale moc se na ni těším. Ještě jsem neměla čas porozhlédnout se po památkách.

Svou první knihu Shug jste napsala na vysoké školy. Věděla jste už tehdy, že se chcete stát spisovatelkou nebo to byl spíš takový experiment?

V dětství  jsem o něčem podobném vůbec nesnila. Ale když jsem byla starší, absolvovla jsem několik kurzů tvůrčího psaní a zcela tomu propadla. Shug je má prvotina. Samozřejmě jsem před tím napsala pár kratších i delších příběhů, ale nic, co by se dalo nazývat knihou.

Spousta mladých lidí nejen tady v České Republice, ale po celém světě miluje vaše knihy. Jaké máte pocity z toho, když víte, jak velký vliv vaše psaní má?

Stále nemohu uvěřit tomu, že něco, co jsem stvořila jen uvnitř své hlavy, dostalo šanci oslovit ostatní. Nesmírně si cením toho, že čtenáři mé příběhy milují stejně jako já a prožívají s hrdiny jejich mnohé poprvé. První lásky, radosti i strasti. Úžasné je také to, v kolika zemích mé knihy vyšly. I když jsem většinu z těchto zemí nikdy nenavštívila, cítím, jakoby tam kus mne žil v každičké knize. 

Kde berete inspiraci? Třeba k titulu Všem klukům, které jsem milovala? Vkládáte do příběhů i něco ze sebe?

Jako teenager jsem velmi často psala milostné dopisy. Ty jsem ale nikdy neodeslala. Po letech mi přišla jako skvělý nápad napsat knížku o mladé dívce, která dělá naprosto to samé. Netrvalo dlouho a byla na světě.

Všem klukům, které jsem milovala měla být původně první kniha duologie. Co vás přimělo napsat ještě třetí díl?

Na úplném začátku to měla být zcela samostatná kniha. Po dopsání jsem si ale nebyla jistá, že jsem do ní vložila opravdu vše, co jsem chtěla. Stále mi zbývaly nápady, bez kterých by Lařin příběh jednoduše nebyl kompletní. Opravdu jsem konec ještě necítila v kostech. A tak vznikla druhá kniha. Jenže ani po druhém díle jsem si nebyla zcela jistá, jestli jsem čtenářům předala vše. Mezitím se má pozornost zaměřila na jiné projekty a rozvíjení nových příběhů, ale myšlenka toho, že něco z Lařinina života a života jejich sester chybí, mě pronásledovala. Nezbývalo nic jiného, než si sednout ke stolu a příběh dovést do konce.

A teď má knížka dokonce ožít v kinech! Pokud se nepletu, tak je film aktuálně v post-produkci. Podílela jste se nějakým způsobem na tvorbě a jaký je váš první dojem?

Nemohu asi popsat, jak jsem šťastná. Několikrát jsem se byla podívat na natáčení a celé si to velmi užívala. Diskutovali jsme nad vším možným. Nad detaily nebo třeba tím, co by měla představitelka Lary Jean mít na sobě. Chtěla jsem, aby vše bylo perfektní a jako v knize.

A herecké obsazení? Jste s ním spokojená?

Několikrát jsem se s nimi setkala a myslím, že jsou naprosto skvělí.

Co byste řekla tomu, kdyby se i vaše další knihy dostaly na plátna kin?

Bezpochyby bych byla v sedmém nebi. Oko za oko, by se ale spíš hodilo na televizní seriál. Ten bych si dokázala představit snadno.

Co jste jako teenager nejraději četla vy?

Mou jasnou volnou byly vždy knihy od Stephena Kinga.

Takže románky nebyly to, po čem jste nejčasněji sahala?

To ne. Nějaké jsem četla, například knihy Judy Blume, ale nevyhledávala jsem je.

Máte nějakou guilty pleasure knihu, kterou jste schopna číst stále a stále dokola?

Mojí nejoblíbenější knihou je I Capture The Castle od Dodie Smith. Je to starší kniha, ale nedám na ni dopustit.

Které spisovatele považujete za své nejoblíbenější?

Jednoznačně jsou jimi J. K. Rowlingová, Stephen King a Kazuo Ishiguro, který dostal nedávno Nobelovu cenu za literaturu.

Co máte nejraději na psaní young adult knih? Přemýšlela jste někdy o jiném žánru?

Young adult knihy jsou v současné době velmi aktuální. V některých případech mohou mladým lidem i pomoci. Co na nich ale miluji já, je to, že jsou jejich hrdinové ve věku, kdy zažívají svá poprvé, ať už se týkají čehokoliv. První lásky, první zklamání, první přátelství nebo první zlomená srdce. O tom chci psát! První momenty jsou v našich životech velmi důležité a já je z tohoto důvodu ve svých knihách ráda interpretuji. Nad jinými žánry čas od času přemýšlím. Mohlo by být velmi osvěžující přejít na malou chvíli třeba na krimi nebo fantasy.

Píšete v současné době novou knihu?

Navždy s Láskou Lara Jean vyšla teprve v květnu (v České Republice v srpnu, pozn. redakce). Mám proto stále spoustu práce s propagací knihy. Hodně teď cestuji po celém světě a tak nic nepíši. Hlavou se mi míhají různé nápady a tak nemohu říci, kterému z nich se budu věnovat dál. Mám ale v plánu zcela vypnout, odjet někam do lesa a věnovat se pouze psaní.

Mockrát děkuji za rozhovor a přeji jen ten nejlepší zážitek z Humbooku.

Děkuji. Už se nemohu dočkat.

Autorka: Lucie Želenská 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *