Vrabčák, který nedokázal žít bez lásky

Edith Cavell byla britská sestřička, na jejíž počest Line Marsa a Louis Gassion pojmenovali svou jedinou dceru. Ta nejprve žila se svou matkou, pouliční zpěvačkou, která však na dceru neměla dostatek času. A tak ji otec z Paříže odvezl ke své matce. Místo poklidného venkova malá Edith vyrůstala v nevěstinci, který Louisova matka vlastnila. I to se však otci nelíbilo, a tak vzal dívenku s sebou na cesty, které jako potulný akrobat podnikal.

Edith se o sebe od malička musela starat, a protože vyrůstala v podmínkách s nezávislým rodinným příjmem, brzy si sama začala vydělávat zpěvem v pařížských ulicích. Ještě než se shodou mnoha náhod přesunula z ulice do kabaretu, stihla porodit dcerku. Historie se ale opakovala, a tak byla Edith brzy znovu nezávislá. Její kariéra mohla začít stoupat do nebeských výšin, přičemž se od Môme Piaf dostala až ke známému pseudonymu Piaf čili Vrabčák.

Zaujal vás můj kratičký nástin Edithina života? Sama jsem většinu těchto věcí nevěděla, dokud jsem si nepřečetla knihu Edith Piaf: Bez lásky nejsme nic. Autor Jean-Dominique Brierre sepsal příběh, který vás provede bohatým, zajímavým a přitom těžkým životem Pařížanky, kterou znal a stále zná celý svět. Nemusíte se bát, že by vás čtení nebavilo, protože Edith Piaf určitě nežila tuctový život. Naopak. Budete přihlížet zrození hvězdy, která se zpěvem začínala na chodnících ulic v chudých pařížských čtvrtích, krátkým ale osudovým milostným vzplanutím, jež Edith za svůj poměrně krátký život prožila nespočet, nebo prohlubujícím se závislostem na lécích a těžkým posledním měsícům života.

Celá kniha je psána velmi přehledným stylem, a tak si čtenáři budou připadat, jako by žili společně s Edith. Mnohokrát je text doplněn texty písní, jak originálními francouzskými, tak volnými českými překlady. Stejně tak celý děj oživují vsuvky v podobě částí novinových článků či rozhovorů s lidmi, kteří Edith znali. To nám umožní pohlédnout na slavnou zpěvačku z mnoha úhlů. Na konci knihy navíc najdeme seznam všech písní řazený podle data vydání, a také není zapomenuto na zpěvaččinu hereckou kariéru, což dokazuje výčet a popis filmů, v nichž Edith Piaf hrála.

Přestože autor nijak nepřehání a nesnaží se čtenáři vnutit svůj názor, může se stát, že vám, pokud nejste zrovna velký obdivovatel Edith, nebude sedět časté vychvalování a připomínání, že se jednalo o tak významnou osobnost. Na druhou stranu se autor snaží poukázat i na negativní stránky Edithina života.

Nemusíte být, stejně jako já, fanoušek opěvované Edith, aby vás tato kniha zaujala a třeba motivovala k poslechu jejích písní či sledování filmů s ní či o ní. Neobyčejný životní příběh vás upoutá ke čtení a nepustí, dokud nebudete z možná rozporuplných důvodů na konci kroutit hlavou. Pokud nejste zrovna pravidelným čtenářem životopisů, mohou se vám líbit alespoň zápletky, které napsal sám život, či Edithiny emoce, které ukazují, jak moc důležitá pro ni byla láska. Romantici si tedy také přijdou na své.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Michaela Vavřinová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *