dc9dbd88

Vlk v rouše beránčím

Wolf, jak říkají detektivovi s artistokraticky znějícím jménem William Oliver Layton-Fawkes, je člověk, o kterém snad celá Británie ví, že se rozhodl vzít spravedlnost hodně pevně do svých rukou, ve kterých mu nevadí ani cizí krev. Po osvobozujícím výroku soudu “nevinen” se vrhne na podezřelého Naguiba Khalida, podle Wolfova přesvědčení sadistického vraha přezdívaného Kremační zabiják, a v jakémsi záchvatu by jej v přímém přenosu celostátní televize zabil, kdyby mu v tom justiční stráž nezabránila.

Po pobytu v psychiatrické léčebně se vrací zklidněn do služby. V protilehlém domě k jeho brlohu je však nalezena pečlivě vyvedená mrtvola, téměř umělecké dílo, které média pojmenují hadrový panák, sešitá z šesti různých těl. Proč ale ukazuje do Wolfova bytu? A proč jeho exmanželka obdržela dopis s dalšími oběťmi, přičemž Wolf má být poslední, šestou?

Čtenáři, kteří chtějí mít na konci knihy odpovědi na všechny otázky, budou mít s Hadrovým panákem trochu problém. Vraha sice dopadnou, ale jeho “know-how” zůstane z velké části utajeno, o vzniku hadrového panáka se toho příliš nedoví. I o přidrzlé kolegyni policistce Emily Baxterové by se autor mohl více rozepsat. Ale možná jen předbíhám a pokračování s názvem Loutkář mi dá potřebné odpovědi.

Kniha je typickou syrovou severskou detektivkou včetně odkazu na věčně špatné počasí, jen se odehrává v Londýně. Pro slabé povahy jednoduše není. Hlas Martina Stránského, který audioverzi namluvil pod vedením režiséra Jana Drbohlava, jí dodává atmosféru tajemna až z ní místy mrazí. Naštěstí je pro odlehčení protkána občasnými vtipnými momenty a hláškami, které Martinovi Stránskému sedí stejně tak jako chraplavý hlas vrahovi. U některých audioknih působí zvláštně, když ženské dialogy namlouvá muž, ale v tomto případě ne. Rockové hudební předěly kapitol do audioverze sedly včetně tikotu hodin, jak dalším obětem a Wolfovi ubývá čas. K audioknize nemám výtku, jen samé superlativy. Nezaznamenala jsem ani přebrepty.

Za polovinou jsem si zkusila vzít do ruky pro srovnání audia papírovou verzi knihy. Najednou všechny ty známé osoby byly trochu cizí, Wolf i jeho kolegyně Baxterová nebyli tak vtipní, vyšetřování tak hutné a napjaté. Martin Stránský dává knize pořádnou šťávu a já mám chuť pustit se co nejdříve do pokračování jménem Loutkář, jenže ten už s jiným interpretem. Tentokrát s Monikou Žákovou.

Alena Bouchalová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *