V každém vztahu jeden miluje víc

Anna je dobrá manželka. Jako rodilá Američanka to ve Švýcarsku, kde žije se svým mužem a dětmi, nemá jednoduché. Nový jazyk, noví lidé, nové zvyky. A taky nové tísně. Chodí do jazykové školy, kde se snaží pracovat na své němčině. Vzhledem k jazykové bariéře tráví spoustu času sama, což ji pomalu ale jistě dohání k zoufalství a depresím.

„Člověk, který nikdy neprojde peklem vlastních vášní, je nikdy nepřekoná.“ (K. G. Jung)

Anna je dobrá manželka. Miluje svého muže, jehož vztah však vůči ní zevšedněl. V marné touze po zájmu, objetí a sexu se vrhá do náruče mužů, které se připletou do jejího života. Stephen, Američan na cestách po Švýcarsku, je první. Zamilovat se bylo pro Annu jednoduché. Jejich utajený vztah však Stephenovým odjezdem končí a Anna se začíná utápět v ještě větších depresích. Útěchu a uspokojení hledá u jiných. Každé tajemství ale jednou vypluje napovrch. 

Anna je dobrá manželka. Ale co to vlastně znamená? Uvařit, uklidit, postarat se o děti, pečovat o manžela, držet rodinu pohromadě, neustále se usmívat a nedat na sobě znát žádné negativní emoce?  Stále dokola? Intenzivní tíseň, která se s ubývajícími stránkami stupňuje, výrazně prostupuje celý příběh.

„Když si člověk nevybere, tak si vlastně vybral, ne?“

Anna je dobrá, ale ztracená manželka. V průběhu četby na ni několikrát změníte názor. Nelze s ní celou dobu sympatizovat, stejně tak ji ale nejde jen odsuzovat. Její rozpolcenou povahu velice často dokreslují i symbolické úvahy o ohni, který různými cestami propojuje se svým životem. Tento symbolismus je všudypřítomný a pro příběh samotný velice důležitý. Všimněte si také členění jednotlivých částí skládačky, které dohromady tvoří Annin život: současnost, vzpomínání na Stephena a její minulost, úvahy nad sebou samou a v neposlední řadě i pravidelná sezení u psychoanalytičky, která pravděpodobně donutí k zamyšlení i vás.

Anna je dobrá manželka – stejně jako mnoho jiných. Téma zoufalství a úzkost žen, které jsou lapené ve smyčce, z níž neznají cestu, je nevyčerpatelné. Knih s podobným námětem je bezpočet, každá z nich je ale něčím výjimečná. U Hausfrau je to nálada, kterou vyvolává. Hausfrau si užijete, pokud se vám líbila například Nevěra od Paula Coelha.

Anna je dobrá manželka a Hausfrau je dobrá kniha…většinou.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *