Třetí výlet do světa podivných

Šestnáctiletý Jacob Portman, kterému tragickým způsobem zemřel milovaný dědeček, se s otcem vydal na dobrodružnou cestu po jeho stopách až do vzdáleného Walesu, kde objevil tajemný, neobyčejný dům s ještě neobyčejnějšími obyvateli – podivnými dětmi a jejich ymbrynou, moudrou ženou se zvláštní schopností měnit se v sokola. V sirotčinci se Jacob dozvěděl nečekané informace o svém dědečkovi i o sobě samém, našel spřízněnou duši a později i lásku k půvabné Emmě Bloom a nespočet přátel s nadpřirozenými schopnostmi. A díky novým zjištěním si uvědomil, že ho čeká nelehký úkol – bojovat za zachování a bezpečnost rodu podivných, očistit jejich pověst a pomstít smrt svého dědečka…

Ransom Riggs v Knihovně duší navazuje na události, jimiž skončilo Podivné město. Jacob se s Emmou a jejich novým přítelem, mluvícím psem Addisonem, nachází v Londýnském metru. Prchají před stvůrami a netvory a pátrají po svých unesených kamarádech a ymbrynách, které jsou jejich jedinou nadějí. Jen ymbryny totiž dokáží obnovit či vytvořit smyčku a podivné děti tím ochránit před rychlým zestárnutím nebo něčím ještě mnohem horším.

Emmu a Jacoba tedy čeká velmi náročný úkol, ve kterém se tváří v tvář setkají s tím největším možným nebezpečím. Za záchranu svých přátel jsou však připraveni položit i vlastní životy. Během svého putování se navíc dozvídají mnoho nových a překvapivých informací o rodu podivných a setkávají se s klíčovými osobami (bratr slečny Peregrinové, Bentham, má na první pohled poněkud zvláštní záliby).

Třetí díl této tajemné série je zároveň posledním. Kromě nečekaných zvratů a překvapivých momentů se tedy čtenáři konečně dozvídají, jak to celé dopadne – zda podivné děti zachrání svou ymbrynu, objeví novou smyčku a tím také bydlení a hlavně, zda se Jacob rozhodne zůstat s nimi nebo se vrátí domů za svými rodiči.

Knihovna duší je stejně jako celá série o podivných dětech tajemná, napínavá a velmi čtivá. Ano, je to poslední díl a předpokládá se velké rozuzlení, ale nejen proto se od knihy nesnadno odvrací oči. Navíc atmosféra, kterou autor prostřednictvím velmi podrobného líčení navozuje, je doslova magicky pohádková, občas i hororově napínavá. Během čtení otáčíte netrpělivě stránku za stránkou a společně s dětmi prožíváte dobrodružství a držíte jim palce, aby se stvůrami a netvory vypořádaly a vše dobře dopadlo.

Mně osobně je po dočtení Knihovny duší velmi líto, že to celé končí a doufám, že Ransom Riggs bude ve psaní pokračovat a v dohledné době se na trhu objeví jeho další práce, která bude mít stejně jedinečný a originální rukopis. Nesetkala jsem se totiž s lepší knihou, která by mi dokázala nahradit pohádkové příběhy z dětství. Momentálně se aspoň můžeme těšit na filmové zpracování prvního dílu z dílny jedinečného Tima Burtona, jehož premiéra nás čeká již letos na podzim.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Petra Nováková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *