Tohle hřiště není na hraní

Jasmin Pascalová-Andersonová patří mezi ostřílené vojáky švédské armády. Během zásahu v Kosovu utrpí vážné zranění, přičemž se jí na skoro dvě minuty zastaví srdce. Když se vrátí do běžného života, její pohled na posmrtný život se navždy změní. Během zástavy se Jasmin dostala na zvláštní místo, do přístavního města, kde se rozhoduje o tom, co se stane s člověkem zmítajícím se mezi životem a smrtí. Panuje zde nelítostný systém, v němž platí, že silnější vyhrává. Podvody, machinace a úplatky vám zaručí, že se vrátíte zpátky mezi živé.

Zní to jako nějaký temný fantasy příběh? Lidé kolem Jasmin si myslí, že jen trpí posttraumatickým šokem a potřebuje se léčit. Jasmin opouští vojenský život a se svým synem se snaží žít normálně. Daří se jí to do té doby, než ji ochromí dopravní nehoda, při níž zemře její matka a malý syn Dante zůstává vážně zraněn. Lékaři ho musí operovat. Když se Jasmin dozví, že mu na chvíli zastaví srdce, je jí jasné, že se kvůli Dantemu musí do přístavního městečka vrátit a hrát hru, která má svá vlastní krutá pravidla. Jasmin se ocitá na hřišti, v němž však na hry není místo…

Přiznám se, původně jsem měla za to, že se jedná o další díl série s mým oblíbeným detektivem Joonou. Čím déle jsem četla anotaci a nenacházela známá jména, tím víc jsem se bála, že budu zklamaná. Žádný Joona? Žádné krimi?

Stačilo ale se začíst a byla jsem pohlcena. Možná tomu pomohlo právě neobvyklé téma, které si Lars Kepler tentokrát vybral. A že se zápas o možnost přežít smrt odehrávává v jakémsi tajemném pochmurném přístavišti, které jakoby vypadlo ze starověké Číny? Nakonec proč ne. Čínská historie i kultura je zajímavá sama o sobě a skýtá neomezené možnosti, jak ji v příbězích využít.

Se zatajeným dechem jsem s Jasmin prozkoumávala přístaviště, bála se o Danteho a bojovala za jeho život. S každou další kapitolou byl děj napínavější, intriky Jasmininých nepřátel mazanější a já zjistila, že jsem knihu přečetla během jednoho večera.

Překvapilo mě, že čtenářské recenze jsou spíše negativní. Jasně, jsme zvyklí, že Kepler nás krmí dobrými krimi příběhy. Zkuste však zavedený jídelníček obměnit a dát knize Playground šanci. Dostanete téma, o němž se velmi dobře diskutuje, a hrdinku, jež si v síle a odolnosti může s Joonou podat ruce.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *