Terry Pratchett: Šňupec

Venkov z blízka není zdaleka tak idylický, jak by se mohlo zdát. Místní kovář Zafrkoň se chce mermomocí s Elániem porvat, hospodský a bývalý policista Jeminák cosi tají a navíc kamsi mizí místní skřeti. (Poslední jmenovaná věc rozhodně místním nevadí, každý přece ví, že skřeti jsou na obtíž a kradou, co jim přijde pod ruku.)

Než ale Samuel, velitel Noční hlídky, stihne cokoli zjistit, má za patami místního policistu Floriána, který se snaží nízký věk a málo zkušeností dohnat přehnanou horlivostí. Na Elánia chce dokonc hodit vraždu konfliktního kováře Zafrkoně. Do toho se objeví i mladý lord Gravid Rzezacz a jeho kamarádíčci, kteří se ostatně rádi přichomýtnou ke každé špatnosti v okolí.

Samuel Elánius tak místo nucené dovolené utíká před zákonem, vyšetřuje a při tom poznává poněkud zvláštní skřetí kulturu, včetně poněkud excentrického náboženství* unggue.

A na co se tedy můžete těšit? Na spoustu strhující akce, elegantního a nebezpečného Jeefese, malého Samíka se zálibou v trusu, rázovité venkovany, nesnesitelnou šlechtu, podlého vraha, pašovaný tabák, jednoho Nac Mac Fígla a spoustu, spoustu skřetů.

Na závěr třeba dodat, že Pratchett, tak jak to má ve zvyku, v knize opět otevírá jedno citlivé historické téma, ale to už si budete muset přečíst sami.

Sir Terry Pratchett

Narodil se v roce 1948 v Anglii. Dle vlastních slov ho vzdělávala  High Wycombe Technical High School a Beaconsfieldská veřejná knihovna. Začínal jako novinář a tiskový mluvčí, postupně ale přesedlal jen na psaní fantasy. Na kontě má přes 50 děl, z toho většinu tvoří cyklus Úžasná Zeměplocha. V roce 2007 mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba, nicméně jí navzdory a k radosti fanoušků Terry Pratchett stále tvoří. V roce 2009 byl povýšen britskou královnou do rytířského stavu.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *