Tajemství ukryté v klapotu kolejí

Rachel, titulní postava románu, je pětatřicetiletá žena, alkoholička, které se rozpadlo manželství, přišla o práci a spolubydlící už má jejích opileckých excesů plné zuby. Přesto se ale Rachel snaží zachovávat dekorum a zdání normálnosti, proto každý den vyráží vlakem ze svého bydliště do Londýna „jakoby do práce“. Během jízdy si dává jednu plechovku ginu s tonikem za druhou a oddává se přitom fantazírování o lidech, které vídá z okna. Nejraději má manželskou dvojici z předměstského domku – pár, kterému dala dokonce jméno: Jess a Jason. Jejich život se trochu podobá tomu, který Rachel chtěla vést se svým bývalým mužem Tomem. Jednoho dne ale Rachel zahlédne svou oblíbenou hrdinku Jess, jak se na terase líbá s cizím mužem. A krátce nato žena zmizí. Stojí za zmizením manžel, jak se domnívá policie? Může na tom něco změnit výpověď tak nespolehlivého svědka, jakým je věčně opilá Rachel? A není to celé ještě nějak úplně jinak?

Román je vyprávěn z pohledu tří ženských postav – jednou je již zmiňovaná Rachel, druhou ona sledovaná (a zmizelá) dívkaa poslední vypravěčkou je pak Anna, druhá žena Rachelina bývalého manžela Toma. Jejich příběhy se prolínají, výpovědi však nejsou chronologické, ale časově různě posunuté, což dohromady dává hodně zajímavou skládačku. Autorka ale i přes tuto komplikovanou stavbu dokázala udržet napětí a spád, takže si tuhle knihu (i s ohledem na počet stran) můžete vychutnat během večera či dvou. A určitě to není žádné „ženské čtení“, jak by se mohlo z předchozích řádků zdát, dost podstatnou úlohu v téhle knize hrají i muži.

Dívka ve vlaku mě poměrně zaujala. Ovšem sama jsem během uplynulého roku přečetla řadu stejně dobrých, a možná i lepších knížek. Tak proč je tato takovou senzací? Můj osobní názor je, že jde o knihu pro široké publikum, pro ty, kteří vůbec nečtou pravidelně, knihu si koupí na dovolenou nebo ji od někoho dostanou k Vánocům. A do tohoto mainstreamu se autorce podařilo trefit. Jsem ale zvědavá, jestli do rozjetého vlaku naskočí i český čtenář. Každopádně s Dívkou ve vlaku chybu neuděláte.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *