Tajemství ukrytá na konci řetězce

Charakterizovat knihu Konec řetězce je pořádně těžká práce. Když čtete, napadá vás mnoho jednoduchých nálepek: je to severská detektivka? Je to mysteriózní krimithriller? Je to sci-fi? Nebo nakonec ani jedno z toho? Odpověď pro vás bohužel nemám, protože si sám nejsem jistý. Ale upřímně, zase tolik se tím netrápím, protože Konec řetězce je zaprvé a především výborná kniha.

Příliš o ději vám také neprozradím, a to z jednoho prostého důvodu – hlavní silou tohoto románu je moment překvapení. Chystáte-li si ho tedy přečíst, doporučuji vám pouze zběžně prolétnout anotaci na zadní straně a možná ani to ne. Pokud chcete thriller, který ovšem žánrově hranice thrilleru dalece přesahuje, a nevadí vám trocha vědy, neměli byste mít s knihou problém.

Fredrik T. Olsson už poměrně dlouho působí ve Švédsku jako scénárista, ovšem Konec řetězce je jeho literárním debutem. A musím říct, že s tak skvělým vypravěčem jsem se už dlouho nesetkal. Olsson dokáže čtenáře do příběhu vtáhnout tak, aby ho už nechtěl opustit – velká tajemství odhaluje po malých kouscích, od čtení prostě nemůžete odejít, dokud se nedozvíte všechno, před zásadními momenty děje dokáže vytvořit pořádné dusno a postavy jsou napsané tak, že jim budete neustále fandit. Díky tomu je děj napínavý, přesně jak bych si od podobné knihy přál.

V příběhu se navíc ze začátku cítíte jako samotné hlavní postavy – přímo před očima vám roste obří záhada a vy se pomalu ale jistě dostáváte k jejímu řešení. Především v první polovině knihy autor sází jeden zvrat za druhým, takže někdy ani nemáte čas se vzpamatovat. Nutno dodat, že to nejsou žádné prostoduché, laciné kotrmelce, ale zápletky, které vás donutí přemýšlet a které naznačují, že se v příběhu odehrává něco opravdu závažného.

Za pochvalu stojí i to, že je děj i naproti své složitosti odvyprávěn zcela srozumitelně. I když se tedy námět točí okolo genetiky a kryptologie (dvou zdánlivě nesouvisejících věd, které se v Konci řetězce propojují), rozumíte všemu, co se odehrává. Na druhou stranu je však možné, že v prvních několika kapitolách budete zmateni z přebytečného množství informací a postav, které na vás autor vychrlí, takže je lepší nikam nepospíchat a nenechat se odradit.

Pro mě je tedy závěrečné hodnocení jasné: Konec řetězce jsem si užil daleko víc, než jsem čekal, a po Jerúldelgerovi jde letos o další knihu z produkce KNIHY ZLIN, která mi místy brala dech. Znamená to tedy, že ji doporučuji každému, nehledě na jeho vkus? Bohužel, tentokrát tomu tak není – má totiž velmi zvláštní a neobvyklou zápletku, a pokud vám nesedne, můžete číst hodiny a hodiny a stejně si k ní cestu nenajdete. V opačném případě se vám ovšem dostane mimořádně strhujícího zážitku, při němž se vám možná několikrát na pár sekund zastaví srdeční tep.

Hodnocení: 90 %

Autor: Jáchym Šidlák

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *