b92c8c11

Ta prokletá skotská hra v norském kabátě

Macbeth je nejlepší policista ve sboru, spravedlivý, ctihodný, vždy připravený zachránit situaci. Je velitelem zásahové jednotky, která čeká v pozadí a zasáhne, pokud je třeba. Macbeth je ale také bývalý narkoman, chlapec, který vyrůstal v dětském domově, a jeho minulost není úplně zářivá. Vyrůstal s kamarádem Duffem, jenž se stal šéfem protidrogového oddělení. Chodili spolu i na policejní akademii, takže si vzájemně hlídají záda.

Mimo práce má Macbeth také svou lásku, majitelku místního prosperujícího kasina, přezdívanou Lady. Pro radu a pochopení si vždy zajde k parťákovi a bývalému opatrovníkovi Banquovi. Macbeth je takto spokojený, Duff však touží po dalším služebním postupu, i když ví, že to nebude snadné. Sen o spokojeném životě a klidu se málem rozpadne během drsného zásahu proti členům drogového gangu, jenž se během vteřiny změní v krveprolití. Policisté však spojí síly a pro tentokrát zvítězí.

Po oslavě úspěšné akce potkávají Macbeth s Banquem mezi místními pokleslými existencemi tři prostitutky, jež Macbethovi prorokují zářnou budoucnost a brzké povýšení. Muži věštbám nevěnují pozornost, ale hned druhý den se Macbeth opravdu stává šéfem nově vzniklého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Mohl by povýšit až na vrchního inspektora? Snad by to šlo, když to ty pouliční čarodějky slibovaly, jen je třeba zbavit se Duncana… Pro osobní prospěch by ale přeci někdo tak čestný jako Macbeth nedokázal spáchat vraždu. Nebo snad ano?

Neutěšenými kulisami, plnými beznaděje i malověrnosti, a dokonalým jevištěm pro rozehrání velkého divadla se stává neznámé, smyšlené, zřejmě norské město. Nezaměstnanost zde dosáhla nevídané výše, továrnami se prohání jedině mrazivý vítr a na vlakovém nádraží už žádná souprava nezastaví. Čile tu bují zločinnost, daří se obchodu s drogami a schyluje se k válce gangů…

V rámci celosvětového projektu Shakespeare 400 vycházejí od roku 2015 románové přepisy slavných Shakespearových dramat, vždy z pera těch nejpovolanějších mistrů slova. Novinka nakladatelství Práh z této zajímavé edice, Macbeth, není rozhodně výjimkou. Sepsání románu na motivy slavné a prokleté skotské hry se nestal nikdo menší než norský král krvavých thrillerů, Jo Nesbo.

Nesbo napsal román plný krve, špíny a touhy po moci, která dokáže převálcovat i toho nejčestnějšího policistu. Autor se neorientuje pouze na základní a známý příběh, ale pouští se mnohem dál. Bere čtenáře na cestu do minulosti i vzpomínek hlavních hrdinů, aby dal lépe vyniknout důvodům jejich současného konání. Z Macbetha udělal silného a sebevědomého muže, jenž podlehne touze po úspěchu a vládě a nechá se ovlivnit milovanou ženou.

Macbeth je moderním zpracování klasické tragédie, zcela novým, jiným pohledem na notoricky známý osud krvelačného skotského krále. Neohrožení muži bojují na dýky i střelné zbraně, původně jasný smysl pro spravedlnost zkalí proroctví a zvrácená touha. Kola osudu se začnou roztáčet ve chvíli, kdy zazní zlověstná slova: „Musíš zabít Duncana.“

Jo Nesbo dokázal, že dokonale pronikl do příběhu a pochopil, co se asi Shakespeare snažil Macbethem říci. Jediné, co bych si dovolila knize vytknout, je to, že ji autor zasadil do tak nesympatického a odpudivého prostředí. Věřte mi, že v onom městě byste nechtěli žít ani minutu, a tak při čtení občas přemýšlíte, proč tam hrdinové vůbec zůstávají a za cokoliv bojují. Ani tato výtka však nemění nic na tom, že nové zpracování Macbetha stojí za přečtení a nemělo by chybět v knihovně mezi jinými díly norského mistra.

Autorka: Helena Herynková

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *