b26d6fa0

Stal se lékařem obleků

Martin Greenfield se narodil 9. srpna 1928 jako Maxmilián Grünfeld. Pochází z Československa z Podkarpatské Rusi. Možná i jeho ohnivé znamení lva mu do vínku nadělilo velmi silnou vůli, díky které ještě téměř coby chlapec přežil hrůzy Osvětimi, přežil pochod smrti i Buchenwald. Po válce emigroval do Spojených států, které se staly jeho novou domovinou, na kterou ani ve svých 90 letech nedá dopustit. Maxmilián Grünfeld, respektive Martin Greenfield, vybudoval úspěšnou firmu Martin Greenfield Clothiers a stal se jedním z nejlepších krejčí v Americe. Pojďme za příběhem Krejčího z Osvětimi ovšem postupně.

Maxmilián vyrůstal v městečku Pavlovo v Československu. Měl milující rodiče, dvě sestry a malého bratříčka. Život plný rodinné lásky a štěstí se mu změnil v dubnu 1944, kdy druhého dne svátku pascha Němci a Maďaři obklíčili všechna židovská obydlí ve městě a celé židovské rodiny měly pouhou hodinu na to, aby si zabalily své věci. Skoro deset kilometrů pěšky šli poté ženy, muži a malé děti k dobytčákům ve vlaku, které je odvezly do koncentračních táborů, ve kterých většina životů zhasla v plynových komorách. Maxmilián byl jediný z celé rodiny, který hrůzy takových míst jako Osvětim a Buchenwald přežil.

Po válce Maxmilián dlouho hledal svou rodinu, nemohl se smířit s tím, že o všechny své milované přišel. Žil opět ve své rodné zemi v Československu, kde se ovšem dlouho nezdržel…Poté, co se Sověti začali zmocňovat moci v zemi, rozhodl se v roce 1946 emigrovat. Utekl do utečeneckého tábora Gabersee v Německu a uvažoval o tom, že by se pokusil dostat do Palestiny. Všechno se změnilo ve chvíli, kdy dostal dopis od strýčka z matčiny strany z amerického Marylandu, o kterém vůbec nevěděl, že ho má. 11. září 1947 vyplul na parníku Ernie Pyle do New Yorku. Za týden byl v Americe, kde na něj čekali jeho příbuzní a nový život.

Maxmilián měl velký sen – stát se lékařem. Jeho nová americká rodina a strýček v Mexiku by mu studia umožnili, on ovšem nechtěl tyto peníze přijmout, rozhodl se, že si na vše sám vydělá. Poté, co si změnil své jméno na Martina Greenfielda se nechal najmout na čalounické práce v obchodě pana Millera, který také mluvil jidiš. Práce si velmi vážil, byl to ovšem odrazový můstek, Martin chtěl žít sám a dále nevyužívat pohostinnosti svých příbuzných. Když přišla nabídka dělat pomocného dělníka ve firmě GGG v New Yorku, neváhal ani chvíli a tuto pozici přijal. Stále si ale přál být lékařem a o tom, že se jeho život díky zaměstnání v GGG změní od základů, neměl ani ponětí.

Firma GGG proslulá ruční výrobou obleků na míru ho postupně naučila vše potřebné proto, aby se on sám stal jedním z nejvyhledávanějších krejčích v celých Spojených státech amerických. I když byly okamžiky, kdy si mladý Martin nebyl jist tím, že je pro něj toto řemeslo tím pravým, nakonec je rád za to, že se místo lékařem lidského těla stal „lékařem obleků“. Trvalo léta, než si osvojil všechny potřebnosti od výběru látky po žehlení obleků, než se naučil všechny stehy, než odhalil všechna tajemství úspěchu v této branži. Ale stálo to za to. Nakonec společnost GGG převzal, vybudoval vlastní úspěšnou krejčovskou firmu Martin Greenfield, ve které pracuje spolu se svými dvěma syny a spoustou věrných zaměstnanců. 

Chcete-li si přečíst autobiografické osudy muže, který osobně šil obleky pro takové světové osobnosti, jako generál Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford, Bill Clinton, Barack Obama, významné sportovce, herce Johnnyho Deppa, Leonarda DiCapria a mnohé další, určitě si přečtěte knihu Krejčí z Osvětimi. Věřím, že pokud pochybujete o tom, zda se pokusit žít svůj sen, osudy Martina Greenfielda vám ukáží, že nikdy není pozdě si je začít plnit.

Andrea Kroupová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *