Slovíčková Julie vás ke slovu nepustí. Přesto k mluvení vybízí

Tak za prvé, dotýká se velkého problému současnosti – rozvodu. Pak taky svěření dětí do péče jednoho z rodičů, sžívání se s jejich novými partnery a dětmi. Aby toho nebylo málo, setkáme se taky s alkoholismem, posmíváním mezi dětmi a počůráváním ze strachu. Všechno souvisí se vším a čtenáři musí být Julie až líto. Vždyť co komu ta vesele vyprávějící dívenka udělala, že stále bezúspěšně čeká na návrat maminky, kterou „začarovaly“ ty neposlušné nápisy na lahvičkách z obchoďáku, že se musí přestěhovat k „tetě“ na vesnici, kde je pro spolužačky jen nafintěná Pražačka, a že ti dospělí pořád používají slova, kterým vůbec nerozumí. A taky jí lžou, přestože chtějí, aby ona mluvila pravdu.

Ale! Pokud to vypadá, že je Julie mezi slovy pesimistická četba, která se pro děti vůbec nehodí, je to jen zdání. Autorka totiž o všech těch problematických tématech dokáže vyprávět s takovou lehkostí, upřímností a vtipem (ano, místy je kniha opravdu neuvěřitelné legrační), že všechno to hrozné zpříjemňuje natolik, že se dětský čtenář, který by snad mohl mít i podobnou zkušenost jako Julie, dokáže se vším velice dobře popasovat. A taky si užít Juliiny vofuky, jimiž se vymlouvá tetě i tátovi, aby nemusela vynášet koš nebo skládat nádobí do myčky. Dokonce si na své výmluvy založila sešitek Vofukovník a ten pak přenesla i do facebookové podoby. Reálně! Fakt existuje.

Juliino vyprávění je smutné i veselé zároveň, je poučné i zábavné, pro děti i dospělé. Protože spoustu problematických témat a slov vysvětluje, ale rodičům také usnadňuje pomyslný první krok k detabuizaci „zakázaných“ slov jako je rozvod, sex, dluhy, alkoholismus nebo třeba kyberšikana. A že jsou to témata v dnešní době hodně horká, o tom snad ani není třeba víc zde psát. Stačí to, co napsala Petra Dvořáková. Stačí přečíst a pak se o tom všem pobavit. Klidně i o tom, jaký je rozdíl mezi značkovým a neznačkovým psem, co se stane, když se dítě umyje tabletou do myčky namísto mýdla, nebo že nejhorší na dospělosti je holení. Čtěte rozhovor s autorkou.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Gabriela Manová 

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *