S chutí se zakousněte do manžela

Lizzie od života nikdy nechtěla moc, ale s přibývajícím věkem si začíná uvědomovat, že až tak spokojená není. A pak přijde jedno chladné ráno a rázem se z manželky stává vdovou. Dalo by se to nazvat zkratem? Jak jinak byste popsali fakt, že jste si právě vzali lopatu a zabili vlastního manžela? A co hůř. Lizzie se rozhodla zbavit se jeho těla docela nápaditým způsobem. Jednoduše ho sní. Doslova se podívá svému manželovi na zoubek.

Během porcování, následného vaření a jedení Lizzie vzpomíná. Jak se poznala s Jacobem, jak se vzdala studia na umělecké škole, jak se vdala a jak se usadila v domě, který se jí vůbec nelíbí. Třídí si myšlenky a plánuje. Uvažuje, jak dlouho a zda ji vražda projde a jak se s nastalou situací vypořádat. Celým procesem ji provází seznam. Seznam, který jí pomáhá držet se na nohou, seznam, díky kterému krůček za krůčkem porcuje své téměř třicetileté manželství na maličkaté kousíčky.

Natalie Young stvořila postavu ženy, která rozhodně není dokonalá, ale pohled na ni a na její chování je opravdu unikátní. Lizzie je ženská, která přesně ví, co chce, jen čekala opravdu dlouho, než se odhodlala k ráznému kroku. A že tím bude doslovná pitva manžela, to je takový bonbonek navíc. Pokud si Lizzie pustíte víc pod kůži, budete s ní soucítit, smát se i mít chuť zalézt do peřin, spát a zapomenout. Lizzie je totiž odhodlaná začít znovu žít, i když to svým způsobem znamená vybudovat si život na lži. Ale co, ona je opravdu sama a opravdu ji manžel opustil. Přestože mu s tím musela krapet pomoci.

Dokonalá chuť je román plný skutečně černého humoru. Téma je bez diskuzí kontroverzní, ale není to jen obyčejný morbidní příběh o manželce s kanibalistickými sklony. Nebudu zastírat, že je potřeba docela silný žaludek, protože chladnokrevnost, s jakou se Lizzie vypořádá s Jacobem, není zrovna procházka růžovou zahradou. Možná ale právě proto si Lizzie čtenáře získá. Její pohled na svět a život vás donutí se zamyslet nad tím samým a rozhodně se s ní nebudete nudit. Jen vás možná na chvilku přejde chuť na maso. Za to Dokonalá chuť stojí.  

Hodnocení: 85 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Soutěž – ukončena

Vyhrajte jeden ze tří výtisků knihy Dokonalá chuť. Odpovězte na jednoduchou soutěžní otázku a může být vaše. Soutěžíme do 27. 10. 2014. Úplná pravidla soutěže

Výherci a jejich odpovědi na soutěžní otázku „Představte si, že se právě chystáte uvařit si oběd. K dispozici máte své zásoby ve spíži a manželovy palce u nohou. Jaký pokrm připravíte?“:

Lenka:

Finger food pro bývalé milenky a tchýně
(z knihy Vaříme manžela zdravě, chutně a hospodářně)
Tento recept je ideální pro příležitost, kdy vám přichází projevit účast na skutečnosti, že je nezvěstný, jeho bývalá milenka či jeho matinka. Jejich příchod je možné očekávat, a tak si palce můžete naložit předem, v okamžiku jejich návštěvy budou řádně uleželé.
Připravte si:
– 2 ks palce
– 2 lžíce oleje
– 2 stroužky česneku
– 2 chilli papričky
– sůl
Palce vykostěte, nakrájejte na kolečka a naložte do marinády smíchané z oleje, nakrájených chilli papriček a česneku. Před podáváním krátce orestujte, připravte si výmluvu, proč vy si nedáte (smutek, dieta…) a horké servírujte. Zatímco milenka či tchýně konzumují a chválí, pomyslete si jen: „Ty krávo!“

Petra:

Palce u nohou mého manžela vypadají jako kuřecí paličky, ideální pro přípravu paelly. Orestuji cibulku, hodím na ni omyté a okořeněné palečky a až se masíčko zatáhne, přidám zeleninu a nakonec rýži. Přemýšlím, jestli jsem neměla odstranit nehty, ale po tepelné úpravě budou pěkně křupat 🙂 K pokrmu se hodí nejlépe vychlazené bílé víno ročník 1972, tedy rok narození mého drahého 🙂

Zdeňka:

Připravuji oběd sama pro sebe – děti nemám a manžel samozřejmě již není, tudíž konečně nemusím poslouchat věci o teplých večeřích a obědech, tak se s chutí pustím do nějakého snadného a rychlého pokrmu – do mého oblíbeného „mišmaše“ – jídlo, které se skládá z přísad, na které mám zrovna chuť. V tomto případě by to byly žampióny (z konzervy), které nakrájím do salátové mísy, přidám již předvařené těstoviny,smíchám s černými olivami, dochutím kořením, zakápnu olivovým olejem a navrch dám dva bonbónky – manželovy palce, které již nebudu nijak kořenit – musím si ho přeci pořádně vychutnat takového, jaký je (tedy spíš byl)

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *