Rozpálený Bangkok versus Harry Hole

V bankogském motelu je nalezen norský velvyslanec, ve žlutém saku a kudlou v zádech. V brašně má pedofilní porno snímky a místo činu objeví objednaná prostitutka. Ideální přísady pro skandál, kterému se chce norské ministerstvo zahraničí za každou cenu vyhnout. Nejde jim ani tak o to, aby byl dopaden pravý vrah, jako spíše o elegantní a nenápadné uzavření případu. Jako ideální volbou pro tento úkol se jeví věčně opilý komisař Harry Hole. To ale ještě nikdo netuší, že je Harry jako vzteklý pes – když se do něčeho zakousne, na povel nepustí. Nadopovaný vitaminem B12 nasedá do letadla, aby se pak několik týdnů potil nad komplikovaným případem – a nejen z horka.

Po podařené prvotině Netopýr se nám do rukou dostává vynikající detektivka, která nabízí skvěle vykreslené exotické prostředí (čtěte podsvětí) ovládané mafií, politiky i místními magnáty. Nesbø píše tak dobře, že i obyčejný oběd v thajském bistru je napínavý. Filmové tempo děje, rychlé dialogy a poutavá zápletka jsou už samozřejmostí. Vraha v druhé půlce asi uhodnete, ale vůbec to nevadí, autor vás překvapí i ve chvíli, kdy už na to ani není v knize místo – alespoň zdánlivě. Fanoušci jsou zvyklí jak na skvělé úvodní scény, tak i natolik vygradované finále, že přestáváte dýchat/myslet/vnímat svět kolem/uvědomovat si potřebu spánku. Švábi svým koncem rozhodně dodržují tradici.

U série s komisařem Holem platí, že každé pokračování je lepší než předchozí díl. I já musím potvrdit, že Nemesis, Pentagram, Spasitel a Sněhulák jsou o úroveň výš. Pro fanoušky knih je ale každý díl povinností, a pro ty ostatní je to i tak skvělé čtivo. Každá Nesbøho kniha si zaslouží hodnocení nad 90 %, bez debat. I když je v rámci série možné jakž takž přeskakovat, protože každá z knih má vlastní zápletku, doporučuji číst postupně. Užijete si tak zajímavý vývoj hlavního hrdiny, postupně budete odkrývat detaily z jeho osobního života i minulosti. Budete prožívat neurčitě rozmazané dny plné alkoholu a zvratků i jeho střízlivější období, budete ho zbožňovat a občas nenávidět až tak, že budete do stránek knih křičet jednu nadávku za druhou. Tak intenzivní vztah s fiktivní postavou zažijete málokdy.

Vždycky si velmi užívám i vedlejší postavy. Nesbø je úsporný, a i když nedává ostatním tolik prostoru na to, abyste všechny důkladně poznali, dokáže čtenáři rychle zprostředkovat jak podobu, tak i charakter každého člověka, který se v knihách mihne. Ve Švábech nejvýraznější je kromě bezruké dcery zavražděného velvyslance i Harryho thajská kolegyně – holohlavá policistka Liz Crumleyová.

Hodnocení: 91 %

Autorka: Olga Biernátová

Šváby si můžete dnes koupit v knihkupectví Neoluxor. A když k nim přihodíte 1-9 dalších knih z nabídky Velkého knižního čtvrtku, dostanete za odměnu poukázku na další nákup v hodnotě až 450 Kč.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *