79b3ae02

Přítomnost je dar, aneb babča na útěku

Evie Gallagherová žije v domově důchodců a její syn Brendan ji s manželkou každou sobotu navštěvuje. Tedy, Evie spíš přežívá a umírá nudou a starobou svých souputníků. A tak se jednoho dne rozhodne z domova odejít, utéct, aby si užila života a našla pro sebe ještě kousek štěstí.

Brendan pracuje jako učitel, frustrovaný nepřizpůsobivými a nezvedenými studenty, ale také dominantní manželkou. Rád by zachránil jejich skomírající vztah a našel si lepší práci, ale ani s jedním si neví rady. Možná mu inspiraci vlije do žil svým útěkem jeho podnikavá matka Evie.

Evie se z Dublinu vydává do Anglie a odtud dál, za hranice všedních dnů. Cestou potkává zajímavé lidi, poznává nepoznané, ochutnává dobroty i zážitky. A konečně si bezstarostně pluje v přítomnosti. O to, co bude a co ji snad čeká doma, se prozatím nestará. Všechno se nějak vyřeší. Ta pravá legrace přichází, když Brendan sebere nakvašenou manželku Mauru a vyrazí v Eviených stopách, přesvědčen, že přivede matku zpět domů a k rozumu.

Britský román Ještě to nebalím, vzkazuje babička, je tragikomickým vyprávěním o jedné odvážné starší dámě a jejím odhodlání neumřít zaživa. Všichni bychom si měli vzít z Evie příklad a uvědomit si, že život nekončí ve čtyřiceti, ale v každém věku se dá prožít něco nového, nebo si něčemu nečekanému naučit.

Prvotina autorky Judy Leigh není jen rozvernou knižní „road movie“, ale taky hlubokým zamyšlením o tom, jaké nedozírné možnosti nám dnešní svět nabízí a byla by věčná škoda jich nevyužít. Román Ještě to nebalím, vzkazuje babička, vydaný nakladatelstvím Metafora, je stylem trochu podobný Staříkovi či božskému mrzoutovi Ovemu. A rozhodně padne do noty milovníkům svižného a dobře ubíhajícího vyprávění, suchého britského humoru a hrdinek, které se nevzdávají lacino.

Nastartujte obytňák, připravte šťastný desetník i podkovu a vydejte se s Evie na cestu, kde čeká překvapení za každým rokem a o náhody tu není nouze. Uvidíte, možná Evie ukáže nový zábavný směr, který se můžete pustit.

Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *