Pozitivní myšlení je cesta

Vlastimil Marek, který se (zen) buddhismu věnuje pěkných pár desítek let, poskládal knihu z příspěvků publikovaných na svém blogu. Vysvětluje základní principy, jak aplikovat zen do běžného života. Nejde ovšem o sterilní návody, spíš o neustálé prolínání teorie s praxí a vlastními zkušenostmi. Sám autor nicméně dobře ví, že jde jen o chabou náhražku skutečného duchovního učení, protože jak několikrát v průběhu knihy zazní, slova jsou nedokonalá a v podstatě vás nikam nedostanou. Jedině činy se počítají.

Postihnout celé téma knihy je obtížné, každá několikastránková kapitolka se věnuje něčemu jinému (namátkou penězím, smíchu, antropomorfizmu, dospívání), všemi se ale prolíná základní myšlenka: i v dnešním uspěchaném a nesoustředěném světě můžeme žít lépe, a to díky zklidnění se a meditování. Zní to jednoduše, ale dojít takového klidu ve společnosti, kterou hýbou úplně jiné hodnoty než duchovno, je těžké.

Jenže jak dospět ve společnosti, která všechny iniciační rituály vyhodila na smetiště dějin a všeobecně ani netuší, že něco jako duchovnost, natožpak duchovní dospělost, prokazatelně existuje? Každý člověk přitom někdy až zoufale hledá své místo a svou duši.

Autorovo řešení je prosté. Stačí si vyčistit mozek, pospojovat neurony jinak a být šťastnější. Za celým procesem čištění a přenastavování nemusí být jen asketické dlení v uzavřeném klášteře, ale změna životního stylu a přemýšlení. A to za zkoušku stojí.

Osobně bych na konci ocenila slovníček pojmů, ale to čistě z lenosti. Jinak je pro mě tato kniha překvapením roku – může směle konkurovat většině trendy knížek o sebezlepšování a seberozvoji, jen je mnohem nenápadnější a skromnější. Nemusí se z vás hned stát buddhistický učenec, stačí se chvíli zastavit, a to třeba při pomalém a důkladném čtení téhle knížky. V knize mi vadila snad jen jedna věc, a to stereotypní rozdělování světa na muže a ženy, přičemž ženy jsou ty hysterické, méně chápavé a méně tolerantní. Dneska už to dávno platit nemusí.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Anna Březinová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *