Povedená kuchařka pro pečení sladkých i slaných dobrot

Autorka vychází z rodinných receptů po mamince a hlavně po babičce, která dokonce vlastnila i vyhlášenou restauraci, v níž se připravovala většinu těchto dobrot. Před více než 11 lety však Alžbětě Švorcové diagnostikovali celiakii, která se později objevila i u její dcery, a tak začala experimentovat s bezlepkovým vařením i pečením. Od všemožných experimentů se časem dostala k přípravě vlastních receptů, u kterých vycházela z babiččiny kuchařské knihy a jež upravila pro bezlepkovou mouku. Bezlepkové výrobky jsou sice v obchodech dostupnější než dříve, přesto není nad to upéct si vlastní čerstvé pečivo dle vyzkoušených receptů.

Základem pro pečení bez lepku je výběr vhodné bezlepkové mouky, jako je například mouka CH, mouka Uni, mouka PK, mouka Farina či mandlová mouka a kvalitní kypřicí prášek bez lepku. Nechybí užitečné rady pro pečení s bezlepkovou moukou, která se lepí více než běžné těsto, ale i další tipy pro snadnější přípravu. Najdete tu recepty na moučníky z piškotového těsta, dorty, moučníky z křehkého těsta, cukroví, moučníky z listového těsta, kynuté koláče, moučníky z bramborového těsta i slané pečivo.

Protože máme v rodině celiaka, často peču z bezlepkové mouky, ač sama celiak nejsem. Oblíbili jsme si nadýchanou roládu s domácím meruňkovým džemem, ovocný koláč s drobenkou či s tvarohem. V sezoně jablek je vynikající rychlý kakaový koláč s jablky, který může mít mnoho obměn nebo jablkový dort. Při slavnostních chvílích jako jsou narozeniny, máme nejoblíbenější čokoládový dort a také neuvěřitelně křehoučký, jemně křupavý malinový dort. Často však pečeme i ze slaného těsta. Ať už jsou to bramborové, tvarohové či škvarkové pagáčky, slané tyčinky a preclíky na spoustu způsobů, vše má vynikající chuť, příprava je snadná, ingredience dostupné. Povedená kuchařka pro pečení sladkých i slaných dobrot se stala naším věrným pomocníkem v kuchyni. 

Hodnocení: 95 %

Autorka: Lucie Bednářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *