Potěšte žaludek a smysly!

Útlá knížečka Tajnosti francouzského pekaře v sobě uchovává poklad v podobě receptů na jedinečný chléb, klenot francouzského pekařství. Dozvíte se, co je pravidlo 56, proč je důležitá tzv. zkouška okenní tabulky, kolik gramů těsta připadá na jednu bagetu, jak poznat, kdy je chléb hotový a kterými surovinami můžete toto pečivo obohatit. A troufnete si na Eiffelovu věž? Možná vás překvapí, že pekař Auzet prozradil návod na její konstrukci z těsta.

Rozhodování o kvalitě a chuti svého pečiva můžete naředit úvahami o důležitosti chleba. Jeho výsostné postavení připomínají krátká lidová rčení na koncích kapitol. Víte, například, proč bychom měli všechny zapomenuté drobečky spálit?

Kromě užitečných rad pro přípravu těsta, které poskytl sám Gérard Auzet a které můžete snadno použít, vás Peter Mayle provede procesem výroby chleba v Gérardově pekárně a vyprávěním, které uspokojí vaše smysly, ještě než se zakousnete do své první vlastnoručně upečené francouzské lahůdky. Tu si potom můžete vychutnat s vínem, jehož správnou volbu vám usnadní chuťově testovaný výběr zkušených vinařských odborníků – Joy V. Landové a Josepha Urise – a který naleznete na konci knihy.

Ať už si nakonec vyberete chléb hřebenový s nádivkou, chléb zadělávaný s vínem nebo se prostě jen necháte unést výjimečnou chutí chlebu s olivami či s cibulí, nezapomeňte na to, s jakou péčí připravují pečivo v Auzetově boulangerii.

Dobrou chuť!

Hodnocení: 80 %

Autorka: Aneta Nejezchlebová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *