Poslední akční hrdina

Název Mother’s Rest, označující město v polích, zaujme Reachera natolik, že se rozhodne vystoupit z vlaku a přijít mu na kloub. Jaký byl příběh odpočívající matky, která místu dala jméno? Než to zjistí, musí vyřešit jinou záhadu, a to kam zmizel Keever, na kterého na nástupišti marně čeká zoufalá žena. Ví jen to, že ve městě pátral po čemsi týkajícím se dvou set mrtvých. Vodítka se zrovna nenabízejí, ale všichni obyvatelé se chovají nanejvýš podezřele, hlídají každý jejich krok a odmítají vyložit historii názvu města, šmejdi. Když už atmosféra nabývá hustoty téměř jako v románu Stephena Kinga, musí Reacher a Changová vyrazit jinam, kde by se dal třeba i chytit signál. Mother’s Rest je ale ani tak nespustí z očí… Reacher a Changová si zdatně sekundují, přesto do party přiberou ještě další pomocníky, se kterými dospějí k vyřešení jak Keeverova zmizení, tak případu, na kterém pracoval. Směr pátrání byl pro mě nečekaný, rozřešení mě překvapilo a pohádka pro malé děti to opravdu nebyla. Stejný motiv se objevil v několika filmech, ale v jiné souvislosti, navíc tady přijde až na konci, takže není nač žehrat.

Lee Child spisovatelským blokem asi netrpí, Odpočívej v pokoji je už dvacátou knihou s téměř dvoumetrovým hrdinou. V této Jack Reacher občas zaváhá, a přestože mu je vlastní cestování pouze se Smithem, kartáčkem na zuby, penězi a kartou, nakonec zatouží „napodobit to, co dělají ostatní lidé“. Přestože má své typické vlastnosti, jeho charakter není úplně neměnný a stálí fanoušci si mohou užívat srovnání s předešlými díly. Doporučuju ho ale i těm, kteří Jacka Reachera ještě neznají, zvlášť pokud máte rádi suchý humor a chladné logické uvažování.  

P.S. Stále vámi rezonují emoce z výběru filmového představitele? Podělte se o ně se mnou v komentářích, zajímalo by mě, jestli má někdo stejně kacířský názor jako já.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Lucie Ferrante

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *