Perníková chaloupka, aneb na severu se zase vraždí

Zápletka se dá shrnout poměrně jednoduše. Ve Stockholmu se vraždí. A nejen tam. Začínají umírat lidé po celém Švédsku. Vypadá to na práci sériového vraha, policie však nedokáže najít mezi jednotlivými případy žádnou významnou spojitost. Jediným společným prvkem je původ obětí a školka, do které společně jako děti chodily. Jedná se o náhodu, nebo o ozvěnu temné minulosti?

Zápletka je postavená poměrně nadějně. Vraždy jsou, alespoň z počátku, obestřeny závojem tajemna a i když po sobě vrah zanechává velké množství stop, policie tápe. Bohužel, kniha trpí několika neduhy. Velkým mínusem je absence hlavní postavy. Respektive, žádná z postav vám doopravdy nepřiroste k srdci. Na jedné straně je vyšetřovatel Sjöberg, zodpovědný šéf, táta od rodiny a perfektní manžel, který působí tak trochu strojeně. Na druhé straně je pozorovatel děje a možný vrah, který je ovšem tak podivínský, že k němu můžete cítit tak nanejvýš lítost. To vše doplněno o velkou várku více či méně významných vedlejších postav, jejichž rolí je většinou jen posunout děj o kousek dál, v horším případě pak být protagonisty scén poukazujících na některý z aktuálních sociálních problémů. Dobrým příkladem je policista Džamál, jehož postava je v knize zřejmě jen proto, aby na ní mohla autorka řešit problém postoje Švédů k přistěhovalcům. Téma, které děj knihy nikterak neposunuje, právě naopak jej spíš zdržuje.

Obecně mi také chybělo trochu víc napětí a hlubší zápletka. To, že je vrahem zahradník, si odvodíte zhruba ve třetině knihy a vzhledem k tomu že po většinu děje nejsou policisté vrahovi v patách, nečeká vás ani příliš vygradovaných situací.

Přes to všechno musím uznat, že kniha je napsána čtivě. Dokonce tak čtivě, že si k ní dopoledne sednete a na jeden zátah ji máte přečtenou. Osobně jsem asi půlku přečetl ve vlaku a musím říct, že to byla naprosto ideální kratochvíle. Navíc se od vás nečeká žádné velké přemýšlení, takže u čtení můžete vypnout.

Zkrátka, Perníkovou chaloupku můžu doporučit komukoliv, kdo hledá nějaké nenáročné čtení na nedělní odpoledne, nebo třeba na dovolenou. A pokud se vám kniha zalíbí, určitě vás potěší, že se jedná o první svazek z pětidílné série.

Hodnocení: 65%

Autor: Marek Klos

Foto: Anna-Lena Ahlström

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *