54c2e2df

O efektní překvapení nebude nouze!

Victoria Schwab je poměrně nová a mladá tvář literární scény, začala vydávat svá díla až v roce 2013. Specializuje se na young adult fantasy romány, které spojuje jediné – velmi netřelé a originální téma a působivé ztvárnění. Její tituly jsou zahraničními i českými čtenáři moc dobře hodnocené a nejinak tomu je i u série Monstra z Verity. První díl s názvem Divoká píseň se českým čtenářům dostal do podvědomí před rokem a od té doby fanoušci Kate a Augusta netrpělivě očekávali druhý díl. Konečně se nám poštěstilo a můžete si jej pořídit do své knihovničky!

Titul je stejně jako předchozí díl psán v er-formě minulého času a skrze jednotlivé verše, dělící se na kapitoly, vám zobrazuje dva příběhy. Katein a Augustův. Mimořádné poetické texty psané volným veršem jsou složitější a je potřeba se do nich ponořit více, abyste si podrobili jejich tajemství.

V případě, že jste nečetli Divokou píseň, doporučuji zavřít recenzi včetně knihy Temný duet a nejprve si ji přečíst, protože tituly jsou propojené a bez znalosti jednoho nelze číst druhý. Stejně tak není možné hodnotit novinku bez menších spoilerů, týkajících se prvního dílu.

Od závěru Divoké písně uplynulo v knižním světě šest měsíců. Jak moc se životy hrdinů změnily?

Kate odešla z Verity. Ve městě Prosperity se na volné noze snaží lovit příšery. Pomáhají jí v tom její noví přátelé, které si však blízko nepouští a rozhodně s nimi neloví, natož aby se jim třeba svěřovala… Kate je tedy poměrně osamělá mladá bojovnice, na kterou má spadeno její největší nepřítel.

August provedl ke konci knihy něco, co jej provází i tou příští. Moc dobře si uvědomuje, čím byl a kým musí být nyní, když se temná strana hroutí a přes šev se valí lidé s prosbami o pomoc, o záchranu vlastních životů.

Na scéně se objeví několik neočekávaných hostů, kteří jsou jiskrami a rozdmýchají ten pravý oheň. Hrdinové v rámci fantasy působí uvěřitelně, jejich charaktery jsou propracované a nejsou pouze černobílí. Nic v této knize takové není…

Podruhé vítejte v neoblomném a originálním světě příšer, kde na vás nikdo brát ohledy nebude. Ačkoliv se titul řadí mezi young adult, klidně si dynamické a napínavé dobrodružství může přečíst i starší čtenář. Do hororu má díle sice daleko, ale obsahuje hororové prvky, podbarvené pohádkovou fantasy atmosférou, která ději dodává příznačný nádech. Nic nepřesahuje pomyslné hranice, ale citlivější čtenáři si budou zakrývat před brutálním masakrem oči…

Fantastický svět má stále pevné hranice a autorka se jimi velmi dobře řídí. Zobrazuje velmi silně lidství a touhu po přežití, zatímco se stejným dílem věnuje i příšerám a temné stránce duše. Fantasy prvky jsou pečlivě propracované stejně jako dystopický svět, ve kterém August a Katherin žijí. Victoria Schwab se k popisům předchozím událostí příliš nevrací a neprovádí čtenáře za ručičku ani základy svého světa, spoléhá na to, že si čtenář vše pamatuje z prvního dílu. Proto by bylo nejvhodnější si před samotným čtením Temného duetu Divokou píseň prožít znovu, ať vám neuniknou cenné detaily a spletitost.

Pravdou je, že zvraty jsou opravdu působivé, ale někdo už v nich může vidět přemíru představivosti, která se vymyká a škodí. Jiný naopak bude okouzlen způsoby, kterými se autorka rozhodla množství rozkolů vyřešit. Jedná se spíše o americký způsob prezentace boje, ve kterém se lámou kosti a Verity protékají krvavé potoky.

Je opravdu těžké přiblížit vám dynamický příběh plný napětí, ve kterém se prakticky stále něco mimořádného odehrává, aniž bych vám nastínila pointu a spoilerovala. Ovšem o konci se musím zmínit… Vyrazí vám dech. Je naprosto jasné, že Temný duet je závěrečným dílem, což je na jednu stranu škoda, ale na druhou pochopíte, že v nejlepším je skutečně vhodné přestat. Od Divoké písně se titul odlišuje větším množství násilí, bitev, akčních scén, neustále prokrvujícího se napětí a s ohledem na některé scény také menší uvěřitelností, což ale každý samozřejmě posoudí podle svého.

Pro náročnější čtenáře bude kniha oddechovkou. Ty méně náročné si získá jako fantasy na úrovni, nepozbývající emoce, překvapení a násilnou bouři.

Ilustrace knižní obálky se podobá předchozímu dílu, je kreativní, neotřelá a jasně mluví k věci. V jednoduchosti je zkrátka krása.

Autorka: Ivona Salvová-Šabíková

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *