b011a107

Nová nekonvenční detektivka Nejsem mrtvá

Kniha začíná velmi nečekaně blackoutem. Výpadku elektřiny využije k útěku Jude Fontaineová, žena, kterou již tři roky drží v zajetí neznámý násilník. Bývalá kriminalistka se vrací do světa, který ji už nezná – její přítel má novou partnerku, na policii ji identifikují až na základě otisků prstů, tak moc změnilo mladou ženu několik let týrání a strádání. Jude se ale nevzdává, chce zjistit, proč byla unesena a vrátit se ke své práci na oddělení vražd. Není to ale vůbec jednoduché, nepomáhají ji v tom ani zbystřené smysly, které si letitým pobytem ve tmě vycvičila, ani nový parťák Uriah, který má o zdravém rozumu své kolegyně jisté pochybnosti. A co když klíč bude ve vyřešení nového případu: utopené mladé dívky? A neztratilo se těch dívek náhodou více? Mohou stopy, vedoucí do minulosti, odhalit i něco dalšího a temnějšího?

Musím přiznat, že mě tahle kniha bavila. Má spád, krátké a rychlé kapitoly, střídají se vypravěči, takže čtenář má možnost vidět celou situaci pohledem Jude i jejího kolegy Uriaha, příp. očima jedné z obětí. Stockholmský syndrom v přímém přenosu. Jude je navíc svérázná a nekonvenční hlavní hrdinka, která se umí dívat lidem do hlavy. Zajímavé také je, že s traumatem se tu nepotýká jen ona, i její parťák má něco, co před okolím skrývá. Psychologická zápletka tedy na jedničku. Trochu slabší mi nakonec vyšlo vyústění celého případu. Ano, je to propletené a pěkně promyšlené, přišlo mi to ale málo uvěřitelné. Snad se další díly série budou ubírat trochu reálnějším směrem. I tak jsem ale knížku přečetla na jeden zátah a bylo mi trochu líto, že ten napínavý večírek skončil. 

Nejsem mrtvá (v originále The Body Reader) je knížka, která vzbudila poměrně velkou pozornost –  v roce 2017 získala ocenění jako nejlepší původní paperback od International Thriller Writers. Autorka touto knihou zahájila úspěšnou sérii, letos v červnu vyšel druhý díl, třetí kniha s Jude  Fontaineovou je naplánována na léto příštího roku. Pokud se nakladatelství Ikar rozhodne další osudy této nekonvenční vyšetřovatelky přeložit, budu první, kdo si je pořídí.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *