Nonstop lovec knižních pokladů

V srpnu 1969 přijíždí čerstvě dostudovaný Ajax Penumbra do San Francisca. Má poměrně neobvyklé poslání – najít dávno ztracenou záhadnou knihu, která přináší štěstí i zkázu těm, kteří ji vlastní. Ajaxovo pátrání se zdá být docela dlouho neúspěšné, dokud nenarazí na knihkupectví, které nikdy nezavírá, a jeho excentrické osazenstvo…

Robin Sloan napsal umně vystavěný prequel ke svému mnohonásobně delšímu románu. Ajaxovo hledání knihy i sebe samotného, jeho pomalý přechod ze studentských let do dospělosti i pozadí rodinné historie se hemží zábavnými okamžiky a detaily. Konec 70. let navíc pro autora symbolizuje přerod tradičního v moderní, dobu uvolněných mravů a zrodu nové morálky.

Sloanův styl je navíc svěží, bez zbytečných kudrlinek a odboček, přirozený a poměrně návykový. Nejen díky tomu budete se 70 stranami hotovi během dvou hodin.

Z téhle novelky, která v nakladatelství Host vychází pouze jako e-kniha, budou nadšeni všichni, kdo si užívali Nonstop knihkupectví pana Penumbry, protože určitě nejen ve mně zůstalo několik palčivých otázek. Robin Sloan nám tady odpovědi servíruje jako na běžícím pásu. Ale i pokud jste Nonstop knihkupectví nečetli, nenechte se odradit – možná vás právě tenhle krátký vtipný zázrak dostatečně navnadí.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Anna Březinová

KOUPIT E-KNIHU

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *