Neurvalý génius, jenž se poučil ze svých chyb

S naprostou přirozeností dokázal hledět vpřed a vidět zatím neexistující výrobek i to, co čekalo za nejbližším rohem – a ještě za dvěma či třemi dalšími.

První biografie života Steva Jobse vyšla pouhé tři týdny po jeho smrti a dočkala se obrovské mediální pozornosti. Walter Isaacson se v ní hodně zabýval osobním životem Steva Jobse, raným pracovním životem i historkami o jeho chování k zaměstnancům – a podle mnohých Jobsových přátel včetně Tima Cooka či Jonyho Ivea jeho památku výrazně poškodil. I to byl jeden z důvodů, proč se Brent Schlender a Rick Tetzeli pustili do psaní nové knihy, jež by na Jobsovo pracovní dílo vnesla nové světlo.

Ta se přitom nesnaží zastírat, že měl geniální vizionář své negativní stránky, ale raději odpovídá na mnohé otázky, které Isaacsonova publikace zcela přesně zodpovědět nedokázala. Jaký byl Steve Jobs doopravdy a proč jednal často nevhodně? Proč s ním lidé toužili dělat, i když ho nesnášeli? A hlavně – jak je možné, že se natolik netaktní, zbrklý a zatvrzelý člověk, který byl vyhnán z vlastní firmy, nakonec dokázal vrátit, zachránit ji a udělat z ní nejhodnotnější a pravděpodobně i nejoblíbenější společnost celého světa?

Schlender se s Jobsem znal téměř 25 let a jakožto novinář dlouhodobě se věnující byznysu a technologiím poskytuje odlišný pohled, než přinesl Isaacson – méně zaměřený na Jobsův osobní život a s větší šířkou zaměřený na ten pracovní. Dopodrobna rozebírá v konkrétních situacích Jobsovu rozporuplnou osobnost, jeho intuici a perfekcionismus v dobrém i zlém, řeší jeho myšlenkové pochody a motivy, které ho už od mládí odlišovaly od jiných průkopníků počítačového průmyslu včetně Billa Gatese. V kontextu doby analyzuje jednotlivé produkty a technologie a do zcela nových souvislostí pak uvádí především Jobsovo vyhnanství v NeXTu a Pixaru v letech 1985-1997, kdy se začal měnit z neurvalého hulváta ve skvělého lídra a naučil se vše, co ho vedlo k budoucím úspěchům.

Z podstatných faktů nevynechává kniha žádný a vyvrací i mnohé mýty, které se po Jobsově smrti objevily a vznikly hlavně kvůli jeho chování v prvních letech po založení Apple. Stěžejní a pro čtenáře velmi lákavé budou bezpochyby všechny části knihy o vývoji nových produktů od prvních osobních počítačů přes iMac či iPod až po iPhone a iPad. Zajímavým bonusem pro všechny je i nahlédnutí na dnes již legendární Jobsův projev na Stanfordu nebo do novodobého Sillicon Valley a různých sporů, které Apple musel řešit.

Autorům se skutečně povedlo představit světu Steva Jobse jinak, pochopitelněji, jako normálního člověka, který však dokáže vidět i to, co ještě neexistuje. Jako člověka, který touží dostat skvělé věci mezi lidi. Jako člověka toužícího dělat produkty, které chytnou u srdce a jsou zároveň užitečné.

Ne, Steve Jobs nevymyslel žádný z těch přístrojů, který dnes a denně používáme a na němž právě teď tuhle recenzi čtěte. Ale právě on je k nám dostal – svou vizí, touhou, vytrvalostí a tvrdou dřinou až do samotného konce vlastního života. Nečekejte příběh u úspěchu, ale o růstu člověka, který přitom zcela překopal běh dějin počítačového průmyslu, filmové animace nebo prodeje hudby. A garantuji vám, že za přečtení tahle story vážně stojí.

Hodnocení: 100 %

Autor: Dalibor Musil

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *