Někde musí existovat opravdová láska

Lancelot-Lotto je krasavec, holkař, bouřlivák a nenasyta, co nikdy nemá dost. Má všechno – má jiskru, oheň, spalující žár. Stále něco hledá, něco co nejde uchopit, něco, o co přišel smrtí otce a u matky, kterou sice bezmezně miluje, najít nedokáže. Snad je to jistota, bezpečí, touha najít sám sebe. Když spatří Mathildu, nejkrásnější dívku z celého kampusu, intelektuálku, je to jako blesk z čistého nebe. Po černém světle zásah láskou. Romantika v nejvyšší formě, láska na první pohled. Jedny dveře se zavírají, aby se jiné, lepší, otevřely.

V krátké době se vezmou, navzdory Lottově matce, která je zásadně proti sňatku. Jak si může vzít ženu, kterou přece za tak krátkou dobu nemohl poznat a o které vůbec nic neví, jak se může ženit jen kvůli animální přitažlivosti. Jak je možné, že tak rychle zapomněl a upozadil svou rodinu… Mathilda si ho ukradla pro sebe, dokonale ho strávila, postarala se o něj a o všechno, dřela do úmoru, nechala mu prostor, aby se z něj stal uznávaný dramatik. Prahla po úspěchu, jeho úspěchu, dělala jeho svět dokonalým. Stála v pozadí, a přesto nebo právě proto měl jeho úspěch patřit i jí. Pro přátele se stali ztělesněním úspěchu, dokonalosti, tak krásně se k sobě spolu hodili. Na první pohled vypadali jako dokonalý pár, neschopný nasytit se jeden druhého, pár co si to rozdá i po tolika letech manželství kdekoliv… Cožpak není možné, aby ta dokonalá fasáda neměla někde trhlinu? Všichni čekali, až se objeví… Dychtili po vzrušení z cizího neštěstí, z nedokonalosti… a ach ano, dočkali se…

„Pomalu se v něm nafukuje temná bublina a vrací se mu to, to zlo mezi nimi, jak jejich velká láska zkysla. Jak zuřil. Jak hněv zahalil vše, co viděl.“

Lotto s Mathildou se odcizili, přestala ho milovat, a on tomu nedokázal zabránit… Zprvu si ani nevšiml, nic nepostřehl, byl zahleděný sám do sebe. Ona žila dvojí život. Byla děvka, prachobyčejná děvka co za něj platila účty a drhla jeho záchod. Ale vše je jen úhel pohledu. Záleží na to, z jaké perspektivy se na všechno díváte. Co je pravda, a co chceme, aby byla pravda, a co chceme, aby vnímali ostatní. Příběh Lotta a Mathildy je mnohovrstevnatý, nesmírně plastický. Je zachycený v průběhu čtyřiadvaceti let jejich manželství. Zbytečného?

Procenta ze stovky dolů dávám za to, že přece někde musí existovat opravdová láska v té nejčistší krystalické podobě. Nebo ne?

Hodnocení: 95 %

Autorka: Lucie Bednářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *