2b8ed712

Nebát se jít za svými sny

Román Prchavý čas světla mapuje osud Lee Millerové, modelky a fotografky, ženy, která neváhala vystoupit ze stínu slavného muže a dobýt umělecký svět.

V roce 1929 přijíždí Lee do Paříže. Touží zbavit se nálepky krásné modelky, nechce už stát před objektivem, nýbrž za ním. Ráda by se stala fotografkou a je ochotná udělat pro to všechno. Seznámení s charismatickým fotografem Man Rayem jí změní celý život. Zprvu pracovní vztah se mění v milostný, o sedmnáct let starší Man Ray je pro Lee nejen učitelem a mentorem, stává se také milencem a partnerem, který ji chce jen pro sebe. Svobodomyslnou Lee jeho majetnická povaha dusí, navíc zjistí, že pro vlastní slávu je schopen všeho, i zrady a krádeže. Zpřetrhat pouta je těžké. Lee bude s následky osudového vztahu bojovat i v dalším životě, v němž Man Ray už figurovat nebude.

Prchavý čas světla mapuje nevšední osud ženy, která dostala do vínku nejen krásu, ale také velkou dávku ambicióznosti. Lee se narodila ve Spojených státech v rodině fotografa. V dětství se stala obětí znásilnění rodinným přítelem a trauma z tohoto otřesného zážitku, který ji poznamenal i zdravotně, nikdy pořádně nepřekonala.

Autorka Whitney Scharerová Lee představuje ve třech časových rovinách. Poznáváme ji jako stárnoucí zahořklou ženu, jejíž krása i um se rozpustily v alkoholu, jako válečnou zpravodajku, která se svými ojedinělými fotografiemi dobyla svět, i jako mladou nezkrotnou dívku lačnící po uznání.

Život Lee Millerové byl všechno, jen ne jednoduchý. Autorce se podařilo vykreslit portrét neobyčejné ženy, silné i křehké zároveň, s velkou dávkou empatie a porozuměním pro lidské slabosti.

Spojením známých životopisných údajů a nepřekonatelné atmosféry bohémské Paříže vznikl atraktivní román, v němž potkáte významné osobnosti tehdejšího kulturního světa, zjistíte, jak se tehdy vyvolávaly fotografie a užijete si bouřlivý vztah plný vášně a nespoutaného sexu.

Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *