Plachetnice blog

Na vlnách nového Jiřího Hájíčka

Jiří Hájíček bezpochyby patří mezi uznávané, oblíbené a úspěšné současné české autory. Na svém kontě má již tři sbírky povídek, dvě novely, čtyři romány a řadu ocenění. Čtenáři na jeho pátý román netrpělivě čekali 4 roky.

Plachetnice na vinětách nabízí propracovaný a citlivý příběh sedmačtyřicetileté Marie, která se nedávno rozvedla a pracuje na Univerzitě Karlově v Praze. Atmosféra v její rodině není úplně ideální. Rodiče žijí na vesnici poblíž Českého Krumlova, jsou starší a bohužel již ne úplně samostatní.

Marie ale žije v Praze, tedy poměrně daleko na to, aby mohla být svým rodičům denně k ruce. Všechno okolo jejich života a domku musí řešit Mariina sestra, která bydlí v Českém Krumlově. Marie chce zabránit neustálým rozepřím se sestrou, takže se rozhodne rodinnou situaci vyřešit a zlepšit. Na léto se nastěhuje do sestřina bytu, aby byla svým rodičům nablízku. Vše ale zkomplikuje mladý prodavač z knihkupectví, který v Marii probudí něco, co už dlouho necítila.

Jiří Hájíček je skvělým vypravěčem, to může potvrdit každý, kdo již jeho tvorbu okusil. Jeho novinka je psaná velmi přístupně a čtivě, ale zároveň jemně a nevtíravě odkrývá pocity hlavních postav. Plachetnice na vinětách je vlastně vyobrazením jednoho obyčejného života, se kterým se může mnoho čtenářů snadno ztotožnit. Každý z nás nemá ideální rodinu, volí mezi prací a koníčky a stará se o své blízké. Vykreslení všeho zmíněného zvládl autor na jedničku.

Příznivci audioknih mohou zbystřit, jelikož zároveň s knihou vyšla i audioverze. Audioknihu Plachetnice na vinětách vydalo vydavatelství OneHotBook a čte ji známá herečka Vanda Hybnerová. Drsný a přesvědčivý hlas Vandy Hybnerové přesně koresponduje s naléhavým vyprávěním hlavní hrdinky. Knihu příjemně dokresluje doprovodná jazzová hudba.

Tato novinka nesmí rozhodně uniknout příznivcům současné české beletrie a samotného autora. Plachetnice na vinětách je důkazem toho, že na dobré příběhy se vyplatí počkat.

Karolína Skácelová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *