Na vlastní oči

Rachel dojíždí denně vlakem do Londýna. Na sedadle v kupé utíká v myšlenkách před svými problémy k domu číslo patnáct, který je u tratě, a téměř vždy u něj zastavují na červenou. Dvakrát denně oknem vyhlíží jeho obyvatele, spokojený mladý manželský pár, kterým dá jméno Jess a Jason. Připomínají jí její počáteční lásku s exmanželem Tomem. Ten teď bydlí se svou novou ženou a rozkošnou dceruškou na dohled z vlaku. Přitom by právě na něj a na ni tak ráda zapomněla.  

Rachel, která je v očích většiny jalová tlustá rozvedená alkoholička, je dokonalým, nebo zdánlivě dokonalým, životem Jess a Jasona pohlcena natolik, že i přes vyhazov ze zaměstnání pokračuje v dojíždění vlakem v 8:04, jen aby je mohla vidět. Zájem připomíná obsesi, což se naplno ukáže ve chvíli, kdy zahlédne jiného muže, jak objímá Jess. Možná chce Rachel zjistit, kdo to byl, možná se jen chce podívat na dům blíže… v jednom ze svých alkoholových opojení se vydává na výlet do jejich ulice, do které neměla odvahu několik let vstoupit. Je to ale právě noc, kdy zmizí Jess. Co se stalo, co viděla, koho Rachel potkala? Jenže ona není schopna si vzpomenout, co se ten večer stalo. Je si však jistá, že něco špatného.

Známe to, pravidelně dojíždíme a při tom nicnedělání pozorujeme okolí a lidi. Ačkoliv je osobně neznáme, představujeme si jejich bezchybný život, vytváříme si příběhy, až nakonec máme pocit, že o nich víme vše. Po poslechu této audioknihy vás na chvíli přejde chuť tvořit si předsudky o někom, koho jen tak vídáte. Nebo si myslíte, že váš první dojem z hodnocení člověka od pohledu nemůže být chybný?

Jeden příběh vyprávěný třemi ženami. Každá něco skrývá, ať už před okolím, před nejbližšími, nebo sama před něčím utíká. Ať už alkoholismus, nevěru, smrt dítěte, žárlivost, lhaní, každá něco tají. Jenže které z nich se dá věřit a kterou z nich opravdu dobře známe?

Jeden příběh čtený třemi ženami. V audioknize Dívka ve vlaku uslyšíte tři herečky, které vás nekompromisně vtáhnou do děje tohoto psychologického thrilleru. Petra Špalková, Tereza Bebarová a Lucie Pernetová se rolí ujaly s přehledem – budí paniku, pobavení, strach a pochyby tak, jak to postavy skutečně prožívaly. Poměrně hodně popisů pocitů a výletů do hlav může při poslouchání začít někoho trochu nudit, ale výkon za mikrofonem podtrhl dramatičnost a napětí. V jejich podání jsem si knihu do ucha maximálně užila a věřila jim naivitu, opilost i strach a všechny emoce.

Hodnocení: 92 %

Autorka: Alena Bouchalová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *