Na počátku byla slova…

Narodila se roku 1099 a své jméno dostala údajně proto, aby znělo jako Helios – Slunce. Nyní je jí šestnáct a vypráví nám svůj příběh, který má počátek o osm let dříve, v době, kdy ji její strýc odvedl do kláštera v Notre Dame, aby se vzdělávala v gramatice, rétorice, dialektice, aritmetice, astronomii, hudbě, latině, starořečtině a hebrejštině. A tam se s ní poznal Abelard, nejmladší učitel katedrální školy…

Pokud láskyplnou story znáte, víte, že Abelárdovi umožnil Heolisin strýc ubytovat se u něj doma, aby mohl mladou svěřenku učit nerušeně a neustále. Jenže netušil, že mezi nimi vznikne něco natolik intenzivního, že semele veškerá pravidla (a pochopitelně i ostych).

Goce Smilevski, makedonský romanopisec, si obdobně jako to dělal Umberto Eco pohrává s historií. Až postmoderní zacházení s fakty a fikcí ozvláštňuje jeho text, lyrikou prodchnutý, přesto nepatetický a vlastně docela úsečný. Vyprávění nedodržuje chronologii, dokonce některé pasáže (a přímo slova a věty) ze začátku knihy se vracejí do textu i v jeho pozdějších částech. Smilevski nás uzamyká do „klášterní cely“, abychom hrdince byli co nejblíže. Navazuje s námi až intimní vztah, kdy velmi těžce nebudeme lapeni a tedy i ochotni odpouštět chyby (až hříchy).

Jenže zakázaná láska netvoří (jediný) ústřední motiv. Heloise se narodí dítě a odloučení, které záhy přichází, posiluje tragédii milostného vztahu. Dlouholeté bolestné prázdno z partnerského i mateřského nenaplnění pomalu nasycuje román, jako když vsakuje půda Heloisiny slzy.

Smilevského styl však, jak už naznačily předchozí odstavce, není ani v nejmenším sentimentální. Což může být dobrou zprávou, stejně jako jistým varováním. Návrat slov totiž vypráví o slavné lásce, je ale objektivně popisný a až chladný. Ne snad, že by autor rezignoval na snahu emocionálně čtenáře zasáhnout, postavy však do značné míry působí jako oživené historické obrazy, objekty zkoumání či zájmu současného romanopisce. A city si budeme muset dohledávat…

Hodnocení: 75 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *