Mozaika, která zamrazí

Kniha Bídníci.cz vám nabídne příběhy malých či velkých lidí během obou režimů. Zachycuje jejich vývoj a posun s dobou – mentální i životní. Zpravidla platí, že komunistický režim byl krutý k těm, kteří se měli s nacisty dobře, a naopak. Někteří bojovali proto, aby nakonec zjistili, že to bylo marné. Jiní žili nenápadně a snažili se splynout s davem, což je chránilo před nechtěnou pozorností SS nebo KGB. Kdo z nich na tom byl lépe? Každý přežíval, jak uměl a jak mu svědomí dovolovalo. Bylo snadné propadnout davovému šílenství, které dává jednotlivcům pocit moci, bezpečí a zadostiučinění. Zlá doba se vždy odráží v myslích lidí, posouvá jejich hranice a žene je za ně pořád dál, aby ukojili svou touhu po odplatě. Účel světí prostředky. 

Je to mozaika. Jednotlivé střípky minulosti postav se postupně rozrůstají v celistvý obraz reality pošpiněné kolektivní vinou. Přestože víte, že se v knize mísí fikce se skutečnými událostmi, ve kterých figurují známé historické osobnosti, nepřestává vás mrazit. Fikce do reálu zapadá s takovou přesností, s jakou k sobě přiléhají jednotlivé části barevné mozaiky. Rozdíl nepoznáte. 

Rovnou říkám, že nejde o knihu, kterou přečtete jedním dechem. Potřebuje čas. Dříve nebo později totiž dojdete k závěru, že další zvěrstva už nejste schopní zvládnout. V takové chvíli nezbývá než utéct a pokračovat později. Bídníci.cz jednoduše nejsou odpočinková četba, u které můžete vypnout a neřešit. Protože toto prostě nejde neřešit. Bude vám to ležet v hlavě, budete o tom přemýšlet, bude vás to trápit. A to je dobře. Historie nemá být zapomenuta. Už jen proto, aby se nikdy víc neopakovala. 

Máte-li dostatek času a odvahy, čtěte. 

Hodnocení: 90 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *