Máte chuť experimentovat?

Chuť experimentovat, probuzení zvídavosti i kreativita – to všechno se vám bude hodit, přestože všechny pokusy zvládnou děti samy. Seznámí se se základními principy fyziky, chemie a biologie, jsou bezpečné pro malé děti, dostatečně zajímavé i pro větší děti a nepotřebují žádné zvláštní ani speciální vybavení. Na 52 pokusů pro celou rodinu vás zabaví na celý dlouhý rok – však si stačí určit jeden „pokusný“ den v týdnu.

To jsme však nemohli s dětmi vydržet a trošku jsme se rozjeli – zatím jsme určovali forenzní otisky prstů, nechali vyrůstat Frankensteinovy žížaly i krystaly. Zkoumali jsme vejce mimozemského monstra a batikovali mléko, vyrobili jsme duhu ve sklenici, zkoumali ledovou kostku na provázku a okyselovali oceán. A víte, co se stane, když do dietní koly hodíte Mentosku? Já vám to povím – uvidíte hotový limonádový gejzír – ale pozor, tento pokus rozhodně nezkoušejte doma, ale na zahradě, pěkně někde v rožku, protože je to opravdu mazec. 

U každého pokusu najdete informaci, k čemu pokus slouží, výčet potřeb k provedení pokusu, bezpečnostní tipy a rady, protokol s podrobným postupem, a tipy na kreativní obohacení pokusu, ale i „vědu v pozadí“ – neboli vědecké zhodnocení. Pro ty, kteří vědu berou vážně a chtějí si své pokusy zaznamenávat, jsou tu zásady a tipy pro vedení vědeckého deníku, jako je nejen přesná dokumentace, ale i hypotézy, splnění očekávání jednotlivých reakcí apod.

A těch vysokých 90 % v hodnocení dávám proto, že tohle je knížka pro děti, které jen nesedí u tabletu či smartphonu, jsou zvídavé, vnímají svět, přírodu, baví je vymýšlet a zkoumat, přicházet věcem na kloub, dotahovat všechno do konce. A těšit se i z obyčejných věcí.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Lucie Bednářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *