06e37a56

Leonardo da Vinci – od zvídavosti ke genialitě

Leonardo da Vinci. Jméno, které se bezesporu během staletí stalo synonymem umění a geniality. Umělec, vědec, technik i  inovátor – to všechno Leonardo byl. Veskrze všestranný muž, prototyp renesančního člověka, který s nehraničící vášní a posedlostí studoval anatomii, létající stroje, zbraně, botaniku a mnohá další zákoutí přírody a samotné lidské existence.

Doposud ale zůstává také jedním z nejtajemnějších a nejsložitějších mužů, kteří se do historie pevně zapsali. Nezkrotný, zvídavý a naprosto živoucí ve své neukojitelné touze po vědění. Člověk, jenž předstihl svou dobu a zanechal po sobě spoustu nevysvětlitelných záhad a nezodpovězených otázek. Svůj nezaměnitelný otisk a brilantní mysl dokazuje na svých dvou nejslavnějších dílech – Mona Lisa a Poslední večeře. Jejich skryté poselství a znaky dodnes vrtají hlavou spoustě myslitelům.

Walter Isaacson se nechal k sepsání tohoto obsáhlého životopisu čítajícímu více jak 500 stran inspirovat podklady z Leonardových několika tisícistránkových vskutku zajímavých deníkových záznamů.  Tato bravurně napsaná biografie v sobě vytváří náhled do barevně pestrého života da Vinciho, který skrýval své temné a světlé stránky.

Během čtení ale zjistíte, že Isaacson za onou Leonardovou genialitou vidí mnohem víc a popisuje ji pravými slovy. Da Vinci byl opravdu na svou dobu naprostý unikát, nicméně jeho um nespočíval v tom, že by byl obdařen až nadpozemskými schopnostmi. Jeho životní dráha, rozměrné, nekončící a inspirující znalosti, tvůrčí vynalézavost, přístup ke vědě a umění totiž nebyl způsoben jakýmsi geniálním DNA, ale obyčejnou a hlubokou zvídavostí a důkladným pozorováním dění kolem sebe a nekonečnou fantazií.

Autor napsal nesmírně poučující, čitelnou a přemýšlivou biografii Leonarda da Vinciho. Se spoustou obrázků, náčrtů i s krásně graficky vyvedenou časovou osou zachycující nejdůležitější milníky jeho života tak můžeme zkoumat jeho komplikovanou mysl.  Díky tomu může čtenář okusit rozměrnost da Vinciho talentu a mapovat kroky jeho životní dráhy. Také ukazuje da Vinciho jako normálního člověka. Sleduje ho od narození až ke smrti se všemi jeho úspěchy i překážkami. A hlavně předestírá Leonardův odkaz, který by nás měl ponoukat k tomu, abychom byli otevření znalostem, jež nemáme jen slepě přijímat, ale také analyzovat.

Pavla Krejčí

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *