c029aedf

Když život začíná po třicítce

Edsel Bronfman je čtyřiatřicetiletý muž, který žije spořádaným prostým životem osamělého mládence. Někdo by volil popis nekňuba, jiný zase nesmělý až na půdu. Každopádně středobodem jeho světa je práce a bohémská matka. Světlo změny poprvé ukáže ostýchavé paprsky v podobě telefonátu operátorky 61217, která mu oznámí, že vyhrál pobyt snů u moře. Má to ovšem dva háčky. Musí jet s partnerkou (a ne, matka se nepočítá) a na to, aby ji sehnal, má přesně sedmdesát devět dnů. Pro někoho hračka, pro Edsela nepřekonatelný problém.

Ovšem umíní si, že do té doby partnerku sežene. A začíná vystupovat se své komfortní zóny a překračovat svůj stín. Zpočátku zlehounka a nesměle, což vyvolává řadu úsměvných situací, a postupně se do toho obuje se vší utlačovanou a promarněnou vášní za uplynulých čtyřiatřicet let.

Autor Daniel Wallace se věnuje hlavně psaní o vesmíru Hvězdných válek, ale kromě toho se proslavil knihou Velká ryba, kterou v roce 2003 převedl na filmová plátna Tim Burton. V Neobyčejných dobrodružstvích opět popustil uzdu své nepřekonatelné fantazii a nechává zaznít tóny absurdna.

Zdálo by se, že kniha je vlastně vcelku banálním vyprávěním, partnera někdy sháněli všichni a na postupném sbližování se s osobou opačného pohlaví a pronikání do tajů lásky vlastně není nic až tak zajímavého a nečekaného. Ovšem nad veškerou obyčejností se vznáší oblak podivna. Těžko definovatelný a uchopitelný, ale leží na všech stránkách a občas je prolomen vtipně ironickou poznámkou. Autor bez uzardění míchá realitu s nepravděpodobností a poperte se s tím, jak je libo.

Daniel Wallace si skvěle vyhrál i s postavami. Ať už se jedná o samotného Edsela, jeho souseda Thomase Eddisona, o Edselovu matku, která si zjevně svůj život velmi užila po všech stránkách, ale teď začíná trpět demencí, nebo všechny ženy, které se najednou v jeho životě objeví. Všechny objímá kouzlo nenormálnosti a zároveň jsou roztomile přízemní.

Pokud ovšem autorův styl, kdy o obyčejných věcech píše z neobyčejného pohledu a s potlačovanou fantazií, která občas mezi řádky hrozí vybujet, příliš neoceníte, bude se vám kniha zdát sáhodlouhá a nezajímavá. Pokud ale zamknete svůj smysl pro realitu a necháte se unést příběhem, budete nadšeni.


Hodnocení:

Autorka: Monika Reisová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *