Když vám hvězdy září na cestě za štěstím

Callie to nikdy neměla lehké, na život na útěku si ale brzo zvykla. Nic jiného ji totiž nezbývalo. Její matka se občas chová jako blázen a je schopná ji o půlnoci vzbudit a odvléct do jiného města. Je to už několik let, co malou Callie odvezla od jejího otce a stále se ohlíží, jestli je někdo nehledá. Pak ale dojde k chybě, její matka je zatčena a Callie se vrací zpátky k otci. Díky tomu se poprvé setkává se svou rodinou. Její otec na ni nikdy nezapomněl, a i když už má vlastní rodinu, zahrnuje Callie láskou a podporou. Všechno se zdá být dokonalé, ale pro Callie je těžké zapadnout do zajeté rutiny. Bojí se uvěřit, bojí se milovat. Celý život ji jen využívali a ona nechce mít znovu zlomené srdce.

Kde hvězdy stále září není jen příběhem o znovunalezení rodiny, ale také o hledání sebe sama. Callie prožila téměř celý život na útěku a neměla komu důvěřovat. Její matka ji tahala z jednoho místa na druhé a nehleděla na to, jaký vliv to na dceru má. Brala ji do míst plných pochybných a nebezpečných lidí, nutila ji jíst zbytky a nedovolila jí vzdělávat se. Callie tak byla odkázána sama na sebe. Sama chodila do místních knihoven a četla si učebnice, sama se naučila hrát na kytaru. Neměla přátele, ani nikoho, komu by se svěřila.

Kniha je napsaná z pohledu Callie. Občas ve svých myšlenkách zabloudí i do minulosti, takže si dokážete udělat obrázek o tom, jaký byl život na cestách. Divoký, nespoutaný, ale také nebezpečný a plný zmatku a utrpení. Callie svůj příběh vypráví dosti odlehčeně a v tomto duchu se nese i celá kniha. Čte se velmi dobře, rychle a zaujme především mladší čtenářky. Hlavním tématem (kromě návratu do rodiny) je totiž i láska. Láska trochu jiná, než v běžných románech. Callie na svých cestách neměla ve zvyku se s nikým na delší dobu vázat, takže pro ni tento pojem dlouho neexistoval.

Trish Doller napsala příběh, který dokáže pohltit i zasáhnout. Není to jednoduchá kniha. Chvílemi se zdá až moc dokonalá a slaďoučká, najednou je drsná a nemilosrdná. Hlavní hrdinka Callie je na tom stejně. Chvílemi je hodná a ráda se začleňuje do rodiny, pak se její chování obrátí a ona je schopná zahodit všechno, co dostala. Matka ji nikdy moc nepodporovala, proto je pro ni tohle prostředí ve všem nové. Je to milý příběh o dospívající dívce, která se snaží dostat ze stínu minulosti a žít nový život. Po boku podporující a milující rodiny, po boku věrných přátel. Mladší čtenáři se v příběhu budou hledat, vezmou si z něj inspiraci nebo si zamilují hlavní hrdinku. Ti starší prožijí příjemné odpoledne nad knihou, která se snaží si na nic nehrát a zachytit život takový, jaký je.

Hodnocení: 70 %

Autorka: Tereza Vršková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *