Když se první Avenger přihlásí o slovo

Na úvod malé přiznání. Nemám rád Kapitána Ameriku. Jeho oblek mi asociuje národně zapáleného chlapíka, který právě vyběhl v pyžamu z postele, aby to natřel zlotřilým silám, jež jeho vlast ohrožují. Je rychlý, silný, hbitý a umí to se štítem, ale hlavně, je blonďák s duší Mirka Dušína, chlapeček, co se nevinně kouká, chce neustále hájit spravedlnost, nemá v sobě ani smítko temnoty. Takže nuda. Když jsem před časem viděl první celovečerní filmovou adaptaci, líbila se mi pouze retro atmosféra. Když přišel na řadu trhák Avengers, bral jsem Kapitána Ameriku jen jako příslovečné páté kolo u vozu, zkrátka Marvel jej tam nějak potřeboval, ale… nuda. Můžete si tedy jednoduše vypočítat, že má očekávání při příchodu filmu Captain America: Návrat prvního Avengera nedosahovala vysokých cifer. A nejen to má za vinu, že výsledná spokojenost byla vpravdě vysoká.

Vložit na bedra režii komiksového blockbusteru sourozenecké dvojici, která by si dle předešlé filmografie zasloužila získat důvěru třeba v projektu Nemocnice na kraji města po 83 letech, vzbuzovalo masochistickou snahu Marvelu o sebelikvidaci. Jenže tito pánové naopak ukázali, že Kapitán Amerika vůbec nemusí být nudný, ba co víc – že může být natolik cool, aby si o něm v comics-shopech s úctou zákazníci povídali s prodavačem.

Pochopitelně, že mu tvůrci neodstranili ze srdíčka jeho nutkavou potřebu chránit právo, při souboji se zlem se ale najde ždibec času na sebereflexi a pochybnosti, zda vůbec nějaká ta strana Dobra existuje a zda vše, co za svůj dosavadní (trošku zamrzlý) život Amerika udělal, mělo smysl. Kukuč má Chris Evans jak z obalu magazínu pro metrosexuály a postavu z propagačního letáku nového fitka ve městě, ale když si nasadí přiléhavou helmu a (ještě lépe) zakryje se štítem, nabydete dojmu, že je tvrďák, který šlape na paty Netopýřímu muži.

Důvod, proč ale jako postava v novém filmu lépe funguje, se neschovává ve scénáři, byť ten sám o sobě i se zcela logickou přítomností roztomile komiksové naivity funguje dobře, ale v choreografii soubojů a inscenování akčních scén. Anthony a Joe Russovi z Kapitána Ameriky udělali doslova šviháka. Nemusíte mít předplacenku na balet Národního divadla, abyste se doslova kochali tanečními mlátičkami na lodi, na ulicích, v budově i ve vzduchu. Hbitost Kapitána Ameriky tady konečně dostává svůj smysl, vždyť běhat rychle umí i Flash (a ruku na srdce, umí to rychleji). Už jen úvodní odzbrojení uloupené lodi představuje laskominu. Střih je pochopitelně natolik hbitý, aby souboje působily dostatečně dynamicky a tvrdě, stále ale jako by jeden hmat navazoval na druhý v určitém hudebním rytmu. Pusťte si k tomu Louskáčka a pocítíte to v plné míře. A když na scénu přijde Zimní voják se železnou paží, budete volat po přídavcích, i když je to bad guy a měli byste mít strach, aby vám hrdiny nezabil.

Kouzelně přitažlivá choreografie se promítla i do aranžování objektů v akčních scénách, zvláště tedy v automobilové honičce se Samuelem L. Jacksonem. Při sledování jsem si vzpomněl na Nelítostný souboj a mé ego počechralo prohlášení tvůrců v bonusovém materiálu, že se právě tímto filmem inspirovali.

Já vím, že bych mohl k dalším plusům přidávat i třeba obsazení (velmi funkčně obsazení stárnoucí nebo už prostě starý Robert Redford, za všech okolností sexy Scarlett Johansonn), nebo rozumně dávkovaný humor. Vystačím si však s tvrzením, že jsem začal mít Kapitána Ameriku rád. A vzhledem k faktu, že se pracuje na třetím filmovém titulu a opět s bratry Russovými, bude naše přátelství ještě nějakou dobu trvat…

Disk má i své bonusy. Kromě komentáře tvůrců (pouze v angličtině) si můžete prohlédnout nevelké množství pohledů do natáčení. Jejich styl není ale dost dynamický na to, abyste opravdu odkryli zákoutí, spíše tak působí jako promo materiál před uvedením/zhlédnutím filmu. A možná se zasmějete u všemožných přeřeků (ten Redfordův, který vychází ze Supermana se podařil!) a chyb při natáčení.

Hodnocení: 90 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *