Když hormony řádí

Katy je třicet šest let a je těhotná. Takhle si to nikdy nepředstavovala. Od té doby, co ji na škole přítel Matthew podvedl a zlomil jí srdce, se zařekla, že bude svobodomyslnou ženou. Nemohla pochopit své kamarádky, které s prstenem na ruce přišly o svobodné rozhodování a pronášely věty typu: „Musím se zeptat Davida.” „Jestli to nebude Karlovi vadit.” Nebo, nedej bože, větu jako: „A mohl by jít Tomáš s námi?” Když pak kamarádky otěhotněly, ztratila s nimi definitivně společnou řeč. Užívala si volného vztahu s o osm let mladším Benem, který má stejný náhled na vztahy. A pak se to stalo. Třídní sraz po letech. Matthew a Katy se po dlouhé době potkávají a jak už to bývá, stará jiskra se znovu rozdmýchá. Happy end? Kdepak, teprve začátek, Matthew je ženatý a Katy má Bena. Za několik dní Katy zjišťuje, že je těhotná a naskýtá se otázka, který z nich, je vlastně otcem.

O pár měsíců později se Katy s Benem potkávají na předporodním kurzu s Matthewem a jeho manželkou. Matthew si snadno spočítá, že otcem může být i on a na problém je zaděláno. Staré city se těžko skrývají, ale zrovna tak se těžko opouští nový život. Navíc když ani Katy ani Matthew už dávno nejsou takoví jako dřív. Který je pro ní ten pravý? Pochopí, že odmítáním závazků ubližuje jen sama sobě? Jak se k tomu postaví Ben, kterého do teď zajímaly hlavně večery v hospodě a fotbalové zápasy?

Nenáročné, zábavné čtení pro ženy, které však může překvapit příjemným britským humorem a několika zajímavými myšlenkami. Kdo se díky názvu bojí, že půjde v první řadě o sex, bude na omylu. Ben sice o sexu mluví často, objeví se pár koz (nemyslím ty čtyřnohé) a zadnic ve své sprostější verzi, ale i tak pořád v únosné míře. Dialogy jsou často dost ironické a sarkastické, zkrátka tak nějak britské. Nejvtipnější části jsou ty s Katiným kolegou homosexuálem Danielem, který měl vždycky nějaký ten osvěžující vtípek v rukávu a odlehčil často vypjaté situace.

Celkově musím vyzdvihnout charakter postav. Ani jedna z nich není černobílá nebo vysloveně stereotypní. Naopak, Katy se snaží za každou cenu nebýt jen ženou ovládanou muži. Díky této snaze se občas dostane do situace, kdy dělá jednu blbost za druhou, ale pere se s tím se ctí, takže jí to rádi odpustíme. Ben je pořád duší dítětem a ze začátku byl někdy akorát k smíchu, ale během celé doby procházel postupným a uvěřitelným vývojem. Alison je oproti Benovi a Katy ztělesním dokonalosti, přesně ví, jak a kdy se chovat, vše má pečlivě naplánováno. Stejně plánuje život i Matthewovi, který se zmítá mezi mladším uvolněným já a starším já spokojeným po boku ženy, která si ví vždycky rady.

Dějová linka je sice chvílemi průhledná, ale i tak dokáže přinést chvilky překvapení. Chvíli vás baví, chvíli dojímá a chvíli máte chuť hlavním postavám natlouct, aby si konečně uvědomily, co vlastně chtějí. Jenže, on je často problém si i v reálném životě uvědomit, co je pro nás samotné to nejlepší. A ještě víc v případě, když už nerozhodujeme pouze sami za sebe, ale také za ten malý zázrak, který brzy přijde na svět. Protože „každý dítě si zaslouží dobrýho tátu.”

Hodnocení: 77 %

Autor: Barbora Obstová

K dispozici také e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *