Každý máme svého jmenovce… Co když toho svého potkáte?

Přesně takhle to má Will Grayson. Jeho nejlepší kamarád je obrovitánský gay, co je schopen se během dne i desetkrát zamilovat a dvacetkrát o někom prohlašovat, že je to jistojistě láska jeho života. Ostatní ve škole si tak nejspíš i o Willovi myslí, že kope za druhý tým, a i když to Willovi občas pěkně leze krkem, tak nějak nemá chuť randit ani nikomu dokazovat, že to tak není. Stálo by ho to až moc energie a on se zásadně snaží řídit svými pravidly:
1. Na ničem ti nesmí moc záležet.
2. Drž zobák.

Párkrát svá pravidla porušil a nečekalo ho ni dobrého. Jenže teď se jeho kamarád Drobek snaží přivést k životu ten nejvíc gay muzikál všech dob, který vychází z jejich životů. Will se s tím tak úplně nesrovnal, ale nic jiného mu nezbývá. Situaci nepomáhá ani to, že je teď naprosto citově zmatený z holky, o níž si nejdřív myslel, že je lesbička, aby se nakonec ukázalo, že je to to nejchytřejší a nejhezčí stvoření, co mu kdy zkřížilo cestu. A pak je tu taky ten druhý Will Grayson…

Will Grayson se učí, jak bojovat se svými démony a většinu času se mu to víceméně daří, i když se na svět okolo sebe dívá hodně cynicky a nejraději by trávil většinu času doma, zavřený v pokoji a chatující s jediným člověkem, který ho naprosto chápe – s Izákem. Will středoškolským životem docela úspěšně proplouvá a zbytečně nedělá vlny. Jen kdyby mu přestala lézt na nervy jediná bližší kamarádka, Maura, která si usmyslela, že by tvořili úžasný pár.

Will si totiž není tak úplně jistý, že se mu holky líbí. Daleko větší pouto má s Izákem, se kterým si už celý rok píše o tom, co mu život přinesl. Cítí, že je s Izákem spojuje daleko víc, už dávno to není jen jeho kamarád. Will se nemůže dočkat, až se s ním konečně setká a až posunou svůj vztah zase o kus dál. Jenže když Izák na smluvenou schůzku nedorazí, osud mu do cesty přivane dalšího Willa Graysona.

Životy obou Willů už nebudou jako dřív. Oba si totiž musí ujasnit, jak se s osudem poprat dál…

Will Grayson, Will Grayson je společná kniha Johna Greena a Davida Levithana, která vám dá nahlédnout do duší dvou naprosto odlišných a přesto si i v něčem podobných dospívajících kluků, co hledají sami sebe a přitom se snaží neztratit. Ačkoliv mají oba autoři odlišný styl vyprávění, žánrovým zaměřením jsou si podobní, příběh tedy není nijak zbytečně rozkouskovaný a nejasný. Půlku knihy to sice vypadá, že si každý jde svou vlastní cestou, ale ke konci zjistíte, že jste vlastně jen sledovali dvě strany jednoho příběhu a měli jste tak možnost společně s hrdiny dojít do jakž takž uspokojivého finále.

Jak už je u Greenových i Levithanových knih zvykem, jde o silnou emoční jízdu plnou otázek týkajících se dospívání, rodiny, budoucnosti, přátel i vlastní sexuality. Častokrát máte ovšem pocit, že místo středoškoláků na vás mluví dospělí, co si myslí, že ví, jak přemýšlí dnešní mládež. Většinu času jim to baštíte si s navijákem, jen občas se u některých věcí zarazíte.

Celkově vzato je to ovšem velice poutavý příběh, u kterého vydržíte až do konce, a když si přečtete poslední řádky, nebudete chtít věřit tomu, že už nic dalšího není. Osobně si nedokážu představit, jak by se jednou mohla kniha převést na filmová plátna, protože dvojitý styl vyprávění je natolik unikátní, že by to ve filmu takhle fungovat nemuselo, ale co já vím. Přece jenom… možné je všechno, a to nám říkají i sami Willové.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Petra Sýkorová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *