Kamarádi se zbraněmi

Brooklynský rodák Todd Phillips během třinácti let natočil osm nemálo úspěšných komedií. Jeho nejnovější počin Týpci a zbraně má s tituly typu Pařba ve Vegas společné obdobně vystavěné charaktery lavírující mezi nulovou či velmi malou odpovědností nebo pasáže efektně střižené do rytmu profláknutých hudebních (retro)hitů. A ačkoliv právě tyto prvky definují jeho typ komedie, Týpky a zbraně svým námětem a vyzněním posouvá k dramatu.

Čerství dvacátníci, kamarádi Efraim a David, začnou budovat své podnikání díky jistým nedokonalostem v systému nákupu zbraní pro potřeby americké armády. Začnou sbírat drobky v desítkách tisíc výběrových řízeních a utvářet si jméno (a pochopitelně si navyšovat zisk). Objeví se však jeden velmi lákavý kšeft – vyzbrojení afghánské armády – a s ním i chuť se stát konečně velkou rybou. Jak se začne poměrně záhy rýsovat, „afghánská zakázka“ je nejen nad jejich síly, ale začne do sebe vtahovat i prvky ilegality.

Výše stručně vypsaná zápletka vychází ze skutečného případu, který nakonec přiměl americkou armádu pečlivěji kontrolovat, koho do svých obchodů se zbraněmi zapojit. Odehrál se v období irácké války a může současně znepokojit svým bezskrupulózním jednáním postav, tak i pobavit vypjatými momenty, jež se většinou zrodí z mladické nerozvážnosti. Jenže právě tato dvoupólovost představuje i největší slabinu filmu. Buď měl Todd Phillips takový záměr, nebo si nebyl jistý, k jakému žánru a způsobu vyprávění se přikloní. To, co se zdá býti dalším dílem jeho „pařící série“, začíná čím dál více postrádat humor. Nicméně na pichlavé vyznění, jako například u v mnohém podobné Sázce na nejistotu, nedojde.

Týpci a zbraně nudit s velkou pravděpodobností nebudou, na to se ve filmu odehraje příliš mnoho drobných zvratů a střetů na poměrně malé ploše. Herecký ansámbl má co hrát a i lokality občas působí atraktivně. V samotném závěru se však dost možná neubráníte pocitu, jaký to všechno mělo smysl.

Odpovědět by se na to asi dalo tak, že jsme se mohli skrze vizuálně dostatečně atraktivní formu dozvědět o jednom větším průšvihu a o tom, jak se v USA nakupují zbraně. Pokud takový důvod postačí, pak si můžete film ohodnotit na maličký nadprůměr.

Hodnocení: 70 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *