Jo Nesbø: Sněhulák

Kniha vychází 11. října, ale již nyní si ji můžete předobjednat.

Malý Jonas Becker se probouzí z nepříjemného snu a rozhodne se najít ve ztichlém domě mámu. Jenomže je 01:11 a máma není doma, i když tam s ním přece zůstávala. A sněhulák před domem (kterého nikdo z nich rozhodně nepostavil) má kolem krku omotanou její růžovou šálu…

Na osloském policejním ředitelství drží vrchní komisař Harry Hole v ruce dopis, který dostal na začátku září: „Brzy napadne první sníh. A pak se Sněhulák zase objeví. Až sníh zmizí, opět s sebou někoho vezme.“

Brilantní detektivka Sněhulák má místy blízko k hororu. Chlad, děs a panika střídaná frustrací prostupují celým příběhem. Sněhulák (vrah) je nepolapitelný a dělá šílené věci, které má předem zatraceně dobře promyšlené. A jak je Nesbøho zvykem, je neuhádnutelný až do samého konce.

O Sněhulákovi (knize) platí, že „cesta je cíl.“ Celý příběh je spisovatelský koncert a vlastně vůbec nejde o to, kdo je vrah, ale jak na něj Harry Hole postupně přichází.

Sněhulák je 7. díl volné série detektivek s Harry Holem (první 3 jsou rozebrané a připravuje se nové vydání, 4. je Nemesis, navazuje Pentagram a Spasitel), znalost předchozích dílů ale čtenáři scházet nebude. Sněhulák funguje velmi samostatně a jako zatím jedinou část série jej brzy čeká filmové zpracování (v režii Martina Scorseseho).

Jo Nesbø

Norský spisovatel a hudebník Jo Nesbø dříve pracoval jako makléř a novinář. V současné době patří mezi nejoblíbenější autory detektivek v ČR, rodném Norsku i ve světě. Jeho knihy vycházejí v 35 jazycích ve 140 zemích a prodávají se po milionech.

Literární kariéru odstartoval v roce 1997 detektivkou Netopýří muž, která zároveň otevřela sérii s Harry Holem. Kromě nich vydal i román Lovci hlav s novým hlavním hrdinou Rogerem Brownem a pracuje na sérii dětských knih s Doktorem Proktorem (Doktor Proktor a prdicí prášek, Doktor Proktor a vana času – další se připravují).
Zajímavá je i jeho hudební dráha: Vydal 1 sólové album (Karusellmusikk, 2001) a celkem 5 alb s kapelou Di Derre, v níž působí jako zpěvák a kytarista. Muzika hraje důležitou roli i v jeho knihách.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *