Jmenuji se Zero, Edward Zero

CREW vydáním knížky Zero 1: Krize nejen otevírá dveře nové atraktivní sérii, která jde ruku v ruce s doposud nadstandardní kvalitou vybíraných látek, ale také de facto současně z jednoho svého trendu vybočuje. CREW totiž nevydává tuzemské autory, jenže pod agentem Zerem je podepsán Aleš Kot. Nicméně, pokud bychom chtěli být přesnější, Aleš Kot se úspěšně zaháčkoval za oceánem, nejen u DC Comics, ale také u dalšího giganta, Marvelu. A Zero 1: Krize vznikal právě v cizojazyčném prostředí a do češtiny jej musel přeložit Filip Škába. Nás vlastně ale nemusí příliš trápit, zda má Zero české, moravské nebo slezské (nebo tedy americké) kořeny, ale do jaké míry jej lze našim čtenářům doporučit. (Spoiler: mrkněte na procentuální ohodnocení…)

Svět tajných agentů disponuje vesměs atraktivní kombinací přiměřených reálií a přiměřeně normálního člověka, kdy však do daných reálií vstupuje nemálo vyhrocená akce a agent skrze ni odkrývá své velmi nestandardní schopnosti. Pohybuje se tak na pomezí obyčejného člověka z davu a kyborga, který toho hodně vydrží a hodně zvládne. Edward Zero rozhodně nepředstavuje výjimku. Mohl by si podat ruku s Jamesem Bondem, neručil bych však za Bondovo zdravé zápěstí. Zerovi totiž poněkud schází nonšalantnost a chuť proplouvat společenskou smetánkou, na stranu druhou má o to tvrdší ránu a méně ambicí nad svými činy uvažovat. 

Dostávat se hlouběji do analýzy typologie hlavního hrdiny by sebou neslo riziko zbytečného odkrytí dílčích motivů z komiksu, proto se nyní od něj vzdalme. Zero 1 totiž kromě atraktivního tvrďáka nabízí stejně krutopřísné vyprávění. Přirovnal bych jej k minimálně dvoudennímu strništi charismatického chlápka v obleku, co jen drobně skrývá záviděníhodnou maskulinitu a jeden připravený revolver. Kapitola po kapitole nás nenechává v klidu, ať už díky absenci oddechů mezi napětím a akcí, tak i díky roztříštění kontinuity ve vyprávění. Aleš Kot očividně má v rukou sérii, která nejenže má předem jasný směr, současně ale nabízí dostatečné množství uliček, kudy se lze ubrat (a ve kterých se – očividně – Kot neztratí). 

Aby čtení bylo ještě vypjatější, rozhodli se tvůrci dát každou z kapitol pod ruce jinému kreslíři. Což možná až překvapivě nenarušuje pozornost, snad pro kongeniální doprovod rozbitého syžetu (a tak trochu i osobnosti agenta Zera). Komiksová kniha tím dostává najednou ještě větší hodnotu. Atraktivita se násobí, bezpochyby i díky schopnosti zvolit takové výtvarníky, kteří jsou sice od sebe vzájemně rozpoznatelní, současně mají některé specifické vyjadřovací prvky shodné, podobné. Kupříkladu rezignaci na podstatnost prostředí. Pracují i s jednobarevnou výplní, náčrtky, zabstraktněním, aby mnohem lépe vynikly postavy – jejich kontury, gesta a hmota (což při bitkách čtenář ocení). 

Zero 1: Krize nabízí vpravdě výživné čtení a pokoukání, vlastně jediná výrazná chyba se skrývá v nevelkém počtu stran (160), respektive v tom, že musíme na další díl čekat.

Hodnocení: 90 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *