Jedna noc, jedna událost. Jak zahýbe s nerozlučným přátelstvím?

V ženském románu od britské autorky Adele Parks se setkáváme se spoustou témat všedního dne moderní ženy. Přátelství mezi dvěma ženami i mezi ženou a mužem, starost o děti, nevěra, krása, touha po majetku a penězích, láska, manželství a oddanost… Když osmiletá sebevědomá Pippa oslovila plachou a tichou Stephanii, ani jedna z nich jistě nepomyslela na to, že vzniká kamarádství na život a na smrt. Po třiceti letech se leccos změnilo. Pippa již není tou ambiciózní mladou slečnou, nýbrž zbrklou ženou raněnou životem. Manžel ji utekl a zanechal po sobě pouze dcerku Chloé, kterou horko těžko sama uživí. Se vším jí pomáhá Stephanie, ze které se stala vyrovnaná, krásná a sebevědomá žena. Provdala se za dobře zajištěného Juliana s nímž má tři syny a jejich manželství se zdá být dokonalé. Ale vždy se najde nějaký ten háček…

Situace nabere naprosto jiný směr až ve chvíli, kdy se v rodinném autě objeví neznámý mobil, a také když Stephanie, která má vždy vše pod kontrolou, požádá svou nejlepší kamarádku o to, aby ji potvrdila falešné alibi. Větou: “Potřebuji, abys mi dosvědčila, že jsem včera v noci byla u tebe.” se rozpoutá kolotoč událostí. Závěr románu se pak odehrává v luxusním hotelu, v nemocnici i na policejní stanici a my čtenáři můžeme jen domýšlet, jak to všechno jenom dopadne.

Stalo se včera v noci je klasickým oddechovým, ženským románem, i když není nouze ani o trochu přirozeného napětí. Jedná se o typ knihy, kterou by si každá dívka i žena v jakémkoli věku mohla sbalit s sebou do kufru na dovolenou. Jazykový styl je jednoduchý, ale nikoli ochuzený o nápaditá přirovnání a metafory. I když se povětšinou setkáváme s vážnějšími tématy, která pro mnohé z nás nemusí být příjemná, v románu jsou podávána s grácií a vtipem. Příběh je napsán tak čtivě, že jsem se několikrát přistihla při tom, jak se vztekám společně s hlavní hrdinkou, či jak si představuji oblečení či líčení ženských postav. Stalo se včera v noci je tím typem knihy, u které vám 500 stránek uteče s lusknutím prstu, příběh se zaryje pod kůži ještě na několik dalších dní a ačkoli se jedná “jen” o ženský román, který vás pravděpodobně v ničem neobohatí a nepřináší žádné nové poznatky, nebudete litovat, že jste si jej přečetli. Alespoň já nelituji a věřím, že se k Adele Pakrs a jejím románům ještě vrátím.

Hodnocení: 78 %

Autorka: Petra Nováková

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *