Jak udělat z vaření životní událost a z muže chlapa

Českého překladu se na přelomu listopadu a prosince dočkala už třetí Ferrissova kniha. Nemusíte dlouho gůglit, abyste zjistili, že tento (stále ještě) mlaďoch umí tnout do živého. Zatímco ve Čtyřhodinovém pracovním týdnu natrhl košili kravaťákům, pro které je time management svatý, a stejně tak kopl do holeně všem, kteří čekají, že v důchodu si konečně splní svá přání a odpočinou, ve Čtyřhodinovém těle ukázal, že náš organismus není pouze schránka pro vnitřnosti, ale jedinečný mechanismus stejně jako hračka. Z každého dílka jsem si odnesl něco, Ferriss nemá strategii uspokojit všemi stranami všechny. Stejnou strategii zvolil i v dosud nejzajímavější práci, Čtyřhodinovém šéfkuchaři

Na čtení jsem si nemohl vybrat vhodnější dobu. Zbýval mi jeden den do ukončení týdenního půstu, na jídlo jsem se upřímně těšil a v rámci finálního dne jsem se připravil na návštěvu obchodu s potravinami, jako by to měla být dovolená na Floridě. Ulehl jsem tehdy do postele s čerstvě voňavým výtiskem Čtyřhodinového šéfkuchaře a nejenže jsem se na jídlo těšil ještě víc, ale proškrtal jsem nákupní lístek – a významně jej aktualizoval. Inspirace doslova z knihy odkapávala. 

Kdo z vás Ferrisse ještě nikdy neměl v ruce, vězte, že i když kupujete – v tomto případě – kuchařku, dostane se vám v knize informací, které byste neočekávali. Jen Ferrisse může napadnout hledat spojitosti mezi vařením a učením nového jazyku nebo toho, jak správně bodovat v basketbalu. Zní to podivně, jenže ono to v knize opravdu dává smysl. Ba co víc. Přijde vám to naprosto samozřejmé, že kniha, která vás má naučit kvalitně a efektivně (toť důležité slůvko) kuchtit, vám ukáže způsoby, jak se rozvíjet i v jiných oblastech. Jídlo nás totiž doprovází životem a není důvod, proč o životě také nenapsat pár stran. 

Ferrissova kuchařka představuje naprosto jedinečný vesmír, v němž na první pohled určuje obsah chaotický třesk, jenže autor přesně ví, co kdy má ukázat a představit, takže… ano, takže ve výsledku je Čtyřhodinový šéfkuchař navýsost promyšlený a systematický. 

Upřímně, já kuchařky nerad. Knihy bývají nudné. Ostatně, jak říká Ferriss, kdo by vařil po sobě šestkrát kuře? Zatímco tradiční knihy s recepty kopírují strukturu jedna od druhé, jen typ jídel se liší, Ferriss rozbíjí i koncepci. Ne nutně prochází od nejsnadnějších po nejtěžší, především mu jde o logickou návaznost toho, jak jídla mohou následovat za sebou, ať už s ohledem na získávané zkušenosti, suroviny, tak i schopnosti vnímat citlivěji kvalitu pokrmu. Ukázat nám sadu receptů nemá pro Ferrisse význam – chce nás učit vnímat jídlo jako něco úžasného. Jeho přípravu a finalizaci, rozpoznávání velmi jemných rozdílů, specifik té které kuchyně. Na několika stovkách stran pronikneme i do vychytávek, ať už jde o pomůcky v kuchyni, nebo tzv. skills, kterými chceme docílit lepšího výsledku, nebo toho, abychom lidi kolem sebe ohromili. 

Na jedné straně nás neutápí přízemními pokrmy, na straně druhé nemá tendenci ukázat, že z prodeje svých knih má dostatek peněz na super jídla, a tak nás nedeprimuje přísadami, o nichž si můžeme nechat jen zdát. Ferriss používá sice přísady, které jsem doposud neznal ani z magazínů, ale vlastně se dají dobře sehnat a ani tolik nestojí. Především ale zaručují nejen lepší chuť, ale také kvalitu – a zdravější talíř. 

Ale jak už jsem řekl zkraje, pro Ferrissovy knihy bývá typické, že autor nahlíží na dané téma opravdu ze všech možných úhlů (i těch, které by vás nenapadli). To pochopitelně vede k situacím, že některé kapitolky se vás tolik nebudou týkat, resp. vy se nebudete tolik týkat jich. Já jakožto vegetarián opravdu musel přeskočit část „na divoko“, kde se z Ferrisse stává průvodcem života v lesích – návod, jak lovit zvířata a správně si je ukuchtit, by mi neudělal dobře. 

Nakladatelství Jan Melvil Publishing je známé tím, že s novinkami přichází vždy i jejich elektronická verze. V případě této knihy si na ebook ještě počkáte. Pochopíte, jakmile si Čtyřhodinového šéfkuchaře vezmete do ruky. Nejde jen o množství stran, ale o grafickou podobu. Kniha je fascinující nejen obsahem, ale i pečlivým uspořádáním a přehršlí fotografií, popisků, tabulek, grafů… A utkat se s tímto vším tak, aby to čtečky zvládly, představuje vpravdě heroický výkon. 

Komu Čtyřhodinového šéfkuchaře pořídit? Cílová skupina knihy bude převážně korespondovat s mužským pohlavím. Tolik hraček do kuchyně, tolik her a pokusů s jídlem (i sebou samým) i tolik možností, jak uhranout/ohromit svou milou, totiž jinde chlap ani nenajde. Proto, jste-li ženou, přestaňte hledat ponožky nebo triko s logem Batmana, váš partner bude zajímavější, když si pročte novinku Tima Ferrisse… 

Hodnocení: 100 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *