Jak se učit etiketu

Je třeba, aby si každé dítě vytvořilo vlastní názor na věc, umělo si dát do souvislosti modely chování a vědělo, jak se má v dané situaci zachovat, aby to bylo slušné. Etiketa nebo chcete-li nauka o morálce, je soubor všeobecně známých obyčejů či zvyků, které by se měly dodržovat a jsou považovány za přijatelné. Jejich nedodržení porušuje etiketu. A nemyslete si, stačí, když nepozdravíte, nepoprosíte, když něco chcete a nepoděkujete, když to dostanete – to všechno už je porušení etikety

Součástí knihy je CD, jež namluvil pan Špaček. Doma nebo v autě můžete číst nebo poslouchat nebo si jen prohlížet obrázky, které krásně namalovala Jana Fernandes.

Knížku čtu dětem před spaním (4 a 6 let), všech jedenáct příběhů znovu už podruhé. Dokážou rozlišit, co je dobře a co špatně. Jak by se chovat neměly, a jak naopak ano. Je milé pozorovat, jak poučují kamarády v šatně ve školce nebo na hřišti, že Honzík zapomněl pozdravit, že Terezka nepoděkovala. Moje děti nejsou ctnost sama, dělají chyby, ale všechno se učí, třeba právě těm „modelovým“ situacím, které uvádí autor knihy, pan Špaček nebo také Pan etiketa, jak se mu přezdívá. Budete se možná divit, ale opravdu to funguje, protože dítě nepoučujete vy, ale vyprávíte mu příběh, ze kterého se poučí samo a nemá pocit, že mu něco násilím vtloukáte do hlavy.

Za sebe hodnotím velikou jedničkou!

Hodnocení: 95 %

Autorka: Lucie Červenková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *